WECF the Netherlands: Help de sint zijn werk naar eer en geweten doen!
Help Saint Nicholas to do his job honestly and with conscience
01.12.2009 |WECF Press Release
In het onderzochte speelgoed gaat het om stoffen waarvan het gebruik is verboden (boven 0,1% massaprocent van het totaal aan zachte kunststof) in alle speelgoed- en kinderverzorgingartikelen. Daarnaast zijn ook schadelijke ftalaten gevonden in die specifieke producten die door kinderen in de mond kunnen worden gestopt. In alle andere producten dan kinderspeelgoed en -verzorgingartikelen mogen alle ftalaten zonder uitzondering vrij worden gebruikt.
Ftalaten worden in grote hoeveelheden geproduceerd en verwerkt in allerlei consumentenproducten. Naast speelgoed - waarin ze verboden zijn in de EU - komen ze voor in producten als vloerbedekking, behang, slangen, kabels, infuuszakken, dakbedekking, in de bereiding van verf, lak, lijm, cosmeticaproducten, schoonmaakmiddelen, inkt en bijvoorbeeld ook in afdichtingskit. Vrijwel iedereen wordt dus dagelijks blootgesteld aan een cocktail van deze stoffen, maar kleine kinderen krijgen doordat ze veel lijfelijker zijn en nog veel in hun mond stoppen vaak meer van deze stoffen binnen dan volwassenen.
Kinderen en vooral jongens zijn bijzonder kwetsbaar voor de effecten van ftalaten. Een aantal recente studies laat zien dat de risico’s veel groter zijn dan in eerste instantie werd gedacht. Nu blijkt dat deze stoffen een zogenaamd cumulatief effect hebben en dat blootstelling aan kleine beetjes bij elkaar (die eerder door de deskundigen en de politiek als ongevaarlijk werden geacht) toch een groot risico met zich mee brengen met name voor jongens: een kleinere balzak ( scrotum) en penis en een toegenomen kans op niet ingedaalde teelbal.
Demi Theodori, chemicaliën specialist van WECF stelt: “ Met Sinterklaas voor de boeg krijg ik een ongemakkelijk gevoel. Te meer als ik denk aan cumulatieve effecten, de continue blootstelling via andere routes waar ftalaten nog volop vrij kunnen worden gebruikt en het feit dat het verbod onvoldoende is geďmplementeerd door de industrie (zoals het VWA onderzoek laat zien). De kans is groot dat de goedheiligman – wellicht onbedoeld - de gezondheid van mijn kinderen in gevaar te brengen door het schenken van illegaal speelgoed. Kan ik het hem kwalijk nemen? Je kunt aan het uiterlijk van een stuk speelgoed niet zien of het wel of geen ftalaten bevat. Of hoort de Sint het toch wel te weten? “
Eerder (in 1999) heeft de Nederlandse regering zich verzet tegen een Europees verbod op ftalaten met als argument dat de ook risico’s beheerst kunnen worden door normen te stellen voor maximaal toelaatbare afgiftewaarden. Dit standpunt heeft het niet gehaald en de EU is inmiddels tot een verbod op ftalaten in speelgoed overgegaan, al is het verbod lang niet zo streng als WECF zou willen.
Related News
Meet the Winners of the Gender Just Climate Solutions Award at COP24
On the 70th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights, we awarded Gender Just Climate Solutions Winners at the climate negotiations in Katowice, Poland
11.12.2018
Invitation: Gender Just Climate Solutions Award 2018
10 December, COP24 Katowice
04.12.2018
Getting to the Future We Want
4-7 November, Brussels: European Environmental Bureau’s (EEB) Annual Conference
12.11.2018
GoodFood4All
WECF and partners all over Europe start GoodFood4All Campaign
06.11.2018
#Ruralwomen: join our Women2030 campaign!
15.10.2018