Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

Vrouwen- en Milieunetwerk WECF erg bezorgd over effecten straling op reproductieve gezondheid vrouwen en meisjes

Zelfs lage doses straling hebben een groot effect op reproductieve gezondheid en voortplanting

18.03.2011 | WECF Press Release



Utrecht, 18 maart 2011 – Terwijl het Japans atoomagentschap het alarmniveau voor de ramp in kerncentrale Fukushima I verhoogd heeft van vier naar vijf nemen de gezondheidsrisico’s voor de bevolking alleen maar toe. En niet alleen de huidige bevolking, maar ook voor volgende generaties. WECF partnerorganisaties die uit eigen ervaring weten wat een kernramp in het dagelijks leven betekent kijken met grote zorg naar de ontwikkelingen in Japan.

Een van die partners is Natalia Manzurova, voormalig liquidator van de kerncentrale in Tsjernobyl heeft het er moeilijk mee als ze naar de beelden uit Japan kijkt :Het is een verschrikkelijk deja vu. Ik heb heel vaak gedacht dat na Tsjernobyl niet de juiste beslissingen zijn genomen. Dat er door politici en de nucleaire industrie veels te lichtzinnig over veiligheid is nagedacht. Overal ter wereld zijn onveilige centrales. Dit zal niet alleen gevolgen hebben voor Japan, maar voor de hele wereld”.

In 2006 presenteerde het Oekraïense Nationale Onderzoeksinstituut voor Gynaecologie, Verloskunde en Kindergeneeskunde, een lijvig rapport over de lange termijn gevolgen van  blootstelling aan (lage) radioactieve straling. Dit rapport wierp een nieuw licht op gezondheidsrisico’s van de kerntechnologie, die door de WHO en het IAEA  tot nog toe worden genegeerd. 

Uit het rapport blijkt dat niet alleen rekening moet worden gehouden met directe slachtoffers van rampen,  maar dat ook minieme doses straling ernstige lange termijn effecten hebben.  Uraniummijnbouw, transport en opslag van radioactief materiaal en afval , kleine ongelukjes in centrales, wapens die zijn versterkt met verarmd uranium,  allemaal  kunnen ze mensen besmetten met (lage) doses radioactiviteit.

Marie Kranendonk, oprichtster van WECF, Women in Europe for a Common Future, werkt al twintig jaar lang met partners in gebieden waar zich kernrampen hebben afgespeeld; Tsjernobyl en Mayak. “Eén van de meest relevante aspecten die het rapport noemt, is het effect  van kleine stralingsdoses op zwangere vrouwen en op de ontwikkeling van het ongeboren kind, dat met name blijkt uit het veelvuldig voorkomen van aangeboren afwijkingen . Onderzoeken van het bovengenoemde instituut hebben aangetoond dat zelfs in gebieden met lage doses aan ioniserende straling, radioactieve elementen ophopen in de placenta van zwangere vrouwen. Uit overeenkomstige onderzoeken in Oekraïne en Wit-Rusland blijkt bij dat vrouwen die in verontreinigde dorpen wonen, significant meer miskramen, complicaties van de zwangerschap, bloedarmoede door beenmerg aantasting (aplastic anaemia) en vroeggeboorten voorkomen dan bij vrouwen die in relatief schone gebieden wonen”.

Gezondheidsrapport Oekraïne maakt in 2006 al lange  termijn effecten van blootstelling aan radioactiviteit  zichtbaar.

Onderzoekers zijn al decennialang op de hoogte van het verband tussen zelfs minieme stralingsdoses, chromosoombeschadiging en het voorkomen van geboorteafwijkingen. Kinderen van puinruimers in Tsjernobyl die nu in Israël en Oekraïne wonen, hebben zeven maal vaker chromosoomafwijkingen dan hun broers of zussen die vóór het ongeluk zijn geboren. Juist die chromosoomafwijkingen kunnen in het nageslacht leiden tot geboorteafwijkingen.

Ook blijkt dat stralingsblootstelling in de vroege jeugd een zeer negatief effect heeft gehad op de reproductieve gezondheid van meisjes in Oekraïne en Wit-Rusland. In een overzicht over 14 jaar van de verloskunde patiënten van het eerder genoemde Instituut  bleek dat het aantal normale zwangerschappen onder aan straling blootgestelde  moeders slechts 25.8 % was. Bijna 75 % van de blootgestelde patiënten had complicaties tijdens de zwangerschap., Moeders uit niet besmette dorpen hadden 2.5 zoveel kans op een probleemloze zwangerschap. 

De  genoemde gezondheidseffecten zijn door de organisatie Women in Europe for a Common Future (WECF) ook vastgesteld in de Zuid-Oeral, waar al in 1957 een ernstige ontploffing plaats had van een opslagtank van radio-actief afval. WECF werkt al jaren samen met lokale groepen in de Oekraine en de Oeral.

Russische medische onderzoekers hebben bij de bevolking in de Oeral al tot in de vierde generatie sinds deze kernramp, chromosoomafwijkingen vastgesteld. Nog steeds zijn er hogere aantallen geboorteafwijkingen en ernstige misvormingen. Ook leukemie en andere kankers komen meer dan elders voor bij kinderen. De federale overheid sluit zijn ogen voor het probleem, want het nucleaire complex Mayak, waar ooit de ramp plaatsvond en die al 50 jaar de regio zeer vervuilt, is nog volop in gebruik. Vroeger maakte men er kernwapens, nu wordt daar het afval uit het buitenland - ook uit westerse landen – naar toe vervoerd om opgewerkt en opgeslagen te worden.
Marie Kranendonk: “ Laten we ons geen illusies maken dat we het allemaal wel onder controle kunnen houden. Dat bewijst deze verschrikkelijke ramp in Japan. Ioniserende straling kent geen veilige dosis. Het is onverantwoord om kernenergie als de oplossing te zien voor het naderende energietekort”

Over WECF
WECF is een netwerkorganisatie bestaande uit meer dan 100 vrouwen- en milieuorganisaties in veertig landen in Europa en de EECCA regio (Oost-Europa, Kaukasus en Centraal-Azië) die gezamenlijk werken aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Met ons projectwerk ontwikkelen we praktische en betaalbare oplossingen op hetgebied van chemicaliën, sanitatie, energie en voedselproductie. Met ons beleidswerk brengen we de perspectieven van vrouwen voor het voetlicht op Europees, VN, nationaal en internationaal niveau.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie over het werk van WECF kunt u contact opnemen met: Chantal van den Bossche, persvoorlichter, WECF, +31-6 2812 9992

WECF’s boek ‘The Critical Question’:
WECF publiceerde eerder, zowel in het Engels, Duits en Frans, het boek “The Critical Question. WECF medewerkers spraken met getuigen uit de uit de eerste hand van de frontlinie van de nucleaire brandstofketen. In dit boekje, brengen insiders verslag uit over hun directe ervaring met uraniumwinning en - verrijking, met nucleaire rampen en met de opslag van radioactieve stoffen. Deze mensen getuigen over de interne werking van kerncentrales, het gebruik van verarmd uranium (DU) munitie in oorlogsgebieden en de gevolgen van het opwerken van splijtstoffen. Alle verhalen hebben een ding gemeen: zij weten dat de weg naar de toekomst anders moet zijn dan het uranium pad van het verleden. Het boek kan besteld worden bij WECF via wecf@wecf.eu voor 5 euro inclusief verzendkosten. Meer informatie: http://www.wecf.eu/english/publications/2011/critical-questionnuclear.php

Interview met WECF partner Natalia Manzurova, een van de weinig overlevende liquidatoren van Tsjernobyl

Gezondheidsrapport Oekraïne:
Download :"CHORNOBYL CATASTROPHY AND HEALTH STATUS OF PREGNANT WOMEN AND NEWBORNS" O.M. LUKYANOVA, YU.G. ANTYPKIN, V.E. DASHKEVYCH Institute of Pediatric, Obstetrics and Gynecology, Academy of Medical Sciences of Ukraine