Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Bijzonder Boekje Helpt Moeders om Borst en Baan te Combineren

Weer aan het werk gaan is voor veel moeders een belangrijke reden om te stoppen met borstvoeding of er zelfs helemaal niet aan te beginnen. Borst en Baan is een bijzonder boekje van Kenniscentrum Borstvoeding, met daarin alles over de combinatie van borstvoeding en werk.

29.08.2012 | Kenniscentrum Borstvoeding




Weer aan het werk gaan is voor veel moeders een belangrijke reden om te stoppen met borstvoeding of er zelfs helemaal niet aan te beginnen.  Ze zijn bang dat de combinatie van borstvoeding en werk te lastig is of weten niet hoe ze het aan moeten pakken. In de praktijk is vaak meer mogelijk dan moeders en werkgevers weten. Borst en Baan is een bijzonder boekje van Kenniscentrum Borstvoeding, met daarin alles over de combinatie van borstvoeding en werk.

De wet beschermt borstvoedende moeders. De werkgever is verplicht om een geschikte ruimte beschikbaar stellen om te voeden of te kolven. De moeder mag een kwart van haar werktijd hieraan besteden, tot haar kind negen maanden oud is. Ook daarna mag het werk de borstvoeding niet in gevaar brengen.

In de praktijk worden deze regels niet altijd even goed nageleefd. Borst en Baan zet voor moeders op een rijtje wat hun rechten en plichten zijn.
Een andere drempel voor moeders om door te gaan met borstvoeding als ze aan het werk gaan, is kolven. Borst en Baan geeft praktische tips, onder meer over hoe kolven 'werkt', hoe je als moeder een geschikte kolf kiest, en hoe je de moedermelk veilig vervoert.

Borst en Baan is ook bedoeld om werkgevers te informeren. In de praktijk kennen niet alle werkgevers de details van de wetgeving. Laat staan dat zij de voordelen kennen van een werknemer die haar kind aan de borst voedt. Deze hoeft namelijk minder vaak vrij te nemen om voor een ziek kind te zorgen.



Het boekje Borst en Baan is een uitgave van Kenniscentrum Borstvoeding en il panda electrik. Doel is om moeders met gedegen en toegankelijke informatie te helpen door te gaan met borstvoeding als ze weer aan het werk gaan. Ook voor werkgevers, professionals in de zorg en de sociale omgeving van de moeder is Borst en Baan een waardevolle bron van informatie. Het boekje is bijzonder vormgegeven, met uitscheurbare informatiekaarten voor onder meer de werkgever en de oppas en een hanger voor aan de deur van de kolfruimte.

Borst en Baan is voor 7 euro inclusief verzendkosten verkrijgbaar op www.borstenbaan.nl

Klik hier voor meer informatie.

Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

"De kracht van de coöperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coöperaties in andere landen, zoals Georgië.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019