Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Parma 2010: “Binnenlucht: verborgen gevaar in baby’s slaapkamer”

Europees vrouwen- en milieunetwerk WECF publiceert resultaten van studie naar binnenlucht kwaliteit in kinderkamers in vier Europese landen volgende week op Ministeriële Conferentie “ Milieu en Gezondheid” in Parma , Italië

05.03.2010 | WECF the Netherlands Press Release




Baby’s en jonge kinderen worden binnenshuis blootgesteld aan hoge doseringen formaldehyde en vluchtige organische verbindingen (VOC).

Utrecht/München/Annemasse,  5 maart, 2010 – Een ongeventileerde baby kamer is een serieuze bedreiging voor de gezondheid van de baby. Dit is de uitkomst van een onderzoek  naar de binnenluchtkwaliteit in kinderkamers dat gelijktijdig is uitgevoerd in 4 Europese landen. Het resultaat wordt volgende week gepresenteerd door WECF op de Ministeriële Conferentie over Milieu en Gezondheid in Parma, Italië.

Women in Europe for a Common Future (WECF) heeft in 2009, als onderdeel van het project Een Veilig Nest, Test-je-Nest meters verspreid onder deelnemers. Dit gebeurde in samenwerking met het Franse nationale consumenten organisatie (ICN) en Quad-Lab laboratorium. Test-je-Nest richtte zich op het onderzoeken van het aanwezige niveau van formaldehyde en het totale aantal Vluchtige Organische Verbindingen (VOC) in de kinderkamer.

Deelnemers
De testen werden afgenomen in Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Nederland, ook waren er extra deelnemers uit België en het Verenigd Koninkrijk. De groep deelnemers bestond uit aanstaande ouders en ouders met kinderen onder de drie jaar, die van plan waren om te verbouwen of dit al hadden gedaan in de afgelopen maanden. Het ging hierbij om het behandelen van vloeren en muren en het plaatsen van nieuw meubilair in de babykamer. De testkits werden zeven dagen in de slaapkamer geplaatst en daarna verstuurd naar een bevoegd laboratorium. De Franse consumentenbond analyseerde vervolgens de resultaten en publiceerde deze afgelopen week in haar magazine: 60 Millions de  Consommateurs.



Test-je Nest
In 40% van de gevallen waren de gemeten waarden boven internationaal toegestane limieten. Van formaldehyde, dat wordt uitgewasemd uit houten fineer meubilair, staat vast dat  het kankerverwekkend is. De vluchtige organische verbindingen (VOC) die worden aangetroffen in verf, vernis en schoonmaakmiddelen kunnen allergieën en problemen aan de luchtwegen veroorzaken. De resultaten lieten duidelijk zien dat de binnenluchtkwaliteit van babykamers beter was bij gezinnen waarin de ouders geïnformeerd waren over de noodzaak van ventileren.

“Hoewel ons onderzoek zich in eerste instantie richtte op een groep van bezorgde ouders, laten de resultaten duidelijk zien dat babykamers niet zo veilig zijn al we denken. Pasgeborenen en kinderen in deelnemende landen worden blootgesteld aan luchtvervuiling binnenshuis, dat kan zeer schadelijk zijn voor hun ontwikkeling” zegt Sascha Gabizon, directeur van WECF. Het resultaat is zorgwekkend, met name als je je realiseert dat jonge kinderen ongeveer 90% van de tijd binnenshuis doorbrengen.  Vervuilers zoals formaldehyde en VOC’s zijn namelijk vaak niet herkenbaar.

Op naar Parma 2010: Schone binnenlucht
WECF (vertegenwoordiger van het Europese ECOFORUM) is lid van EEHC, een comité dat is opgezet om te helpen bij het organiseren van Ministeriele Conferenties op het gebied van Milieu & Gezondheid binnen de Europese regio van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) . Er nemen 53 landen deel aan dit proces. Dit proces, dat werd geïnitieerd in 1989, is uniek en brengt regeringen, internationale organisaties en NGO’s samen. Kinderen zijn hierbij een centrale doelgroep sinds 2004, toen EHAP (Environmental and Health program) veranderde in CEHAPE (Children’s Environment and Health Action Plan). Vier doeleinden werden opgesteld als de voornaamste prioriteiten van milieu en gezondheidsbeleid in Europa, hieronder ook schone binnenhuislucht. Op nationaal niveau, zijn er een aantal vormen van EHAP beleid geïnitieerd en deze worden nu verder ontwikkeld.

In maart 2010 vindt de vijfde ministeriële conferentie over Milieu en Gezondheid plaats in Parma. Na de installatie van CEHAPE in 2004 in Boedapest, zal de conferentie in Parma de prioriteiten vastleggen voor het proces van de komende jaren. WECF dingt er bij de WHO en bij regeringen op aan om de invloed van de omgeving op de gezondheid van kinderen te verminderen door de milieubelasting van ziekte te verlichten.

Over WECF
WECF is een netwerkorganisatie bestaande uit meer dan 100 vrouwen- en milieuorganisaties in veertig landen in Europa en de EECCA regio (Oost-Europa, Kaukasus en Centraal-Azië) die gezamenlijk werken aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Met ons projectwerk ontwikkelen we praktische en betaalbare oplossingen op het gebied van chemicaliën, sanitatie, energie en voedselproductie. Met ons beleidswerk brengen we de perspectieven van vrouwen voor het voetlicht op Europees, VN, nationaal en internationaal niveau.

Meer weten? www.wecf.eu
http://www.wecf.eu/english/articles/2010/03/babies-bedroomtyn.php



Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Mw. Chantal van den Bossche, persvoorlichter WECF +31-6 28129992, chantal.vandenbossche@wecf.eu

1.    Luchtvervuiling binnenshuis
De meerderheid van de mensen brengt meer dan 20 uur van de dag binnenshuis door dan wel in een gesloten of een semi-gesloten ruimte (op het werk, op school, thuis of in het openbaar vervoer). Baby’s en jonge kinderen spenderen zelfs meer dan deze 20 uur binnenshuis.

Binnenluchtkwaliteit is een van de vier prioriteiten vastgelegd in het CEHAPE proces.
  • WECF, lid van EHC, betrokkenheid bij M&G Europese proces sinds midden jaren ‘ 90: doel = verminderen van milieubelasting van ziekte
  • Parma = beoordeling van 20 jaar Europese G&M proces en het uitstippelen van e weg in de toekomst
  • RGP III van CEHAPE = schone binnen en buitenhuis lucht, de gezondheid van kinderen in verband gebracht met binnenhuis luchtkwaliteit, de gevoeligheid van kinderen voor binnenhuis luchtkwaliteit vanwege hun snelle metabolisme.
  • Het onderzoek geeft kwantitatieve en vergelijkbare resultaten van binnenhuis luchtkwaliteit in de babykamer.

2.    Test-je-Nest onderzoek
Het onderzoek geeft een overzicht van luchtvervuiling in kinderslaapkamers.
  • Deelnemers: 70 huishoudens die de babykamer gerenoveerd hebbe en/o nieuw meubilair geplaatst hebben in vier landen: Griekenland, Nederland, Frankrijk, Duitsland
  • Partnerschap WECF met INC: grootste Franse consumenten instituut.
  • De testen zijn afgenomen in de periode September - Oktober 2009
  • Vervuilende stoffen die zijn getest: formaldehyde: bekend kankerverwekkend (WHO-IARC) totaal VOC (meer dan 100 delen met een nadruk op de meest aanwezige families) inclusief benzeen, alcohol etc.
3.    Slechte luchtkwaliteit binnenshuis ondanks goede gewoontes
Doegroep = jonge ouders met ventilatie gewoonten van de deelnemers relatief bovengemiddeld in verhouding met de algemene bevolking (ongeveer 50% ventileert meer dan 1 uur per dag) en gebruikers van eco-vriendelijke schoonmaak of renovatie producten.
  • Totaal gevonden VOC: 40% van de mensen boven e limiet
  • Formaldehyde niveaus: zelfs als alleen 10% van de deelnemers boven de limietwaarde van  10 µg.m-3 voor gevoelige mensen zoals erkend door de WHO de EU index geeft 1 µg.m-3  als richtlijn voor lange-termijn blootstelling. Alleen 10% van de deelnemers meten onder 1 µg.m-3
  • Totale VOC niveaus: 30% van de deelnemers zijn boven de limiet waarde van 200 µg.m-3. Meest voorkomend zijn diegene die afkomstig zijn van citrus en ananas parfums gebruikt in schoonmaakmiddelen.
  • Bronnen van VOC: vernis, verf, schoonmaakmiddelen, houtverduurzamingsmiddelen lijmen, gelamineerd hout, deodorants etc.
4.    Kleine kinderen
Ongeboren baby’s en kinderen vormen een kwetsbare groep. Vanwege hun lage lichaamsgewicht en snelle stofwisseling zijn jonge kinderen veel kwetsbaarder voor schadelijke chemische stoffen dan volwassenen.  Daarnaast zijn al hun organen nog volop in ontwikkeling en hebben ze  smallere luchtwegen en een kleiner longcapaciteit, wat ervoor zorgt dat zij relatief gezien een veel grotere dosis vervuilers inademen dan volwassenen. Hun huid is vijf keer zo dun als die van volwassenen, waardoor ingrediënten van schadelijke stoffen veel sneller in hun lichaam doordringen. Producten die het leven gemakkelijker en aangenamer zouden moeten maken, zoals bijvoorbeeld speelgoed, zorgen op die manier zelfs voor een groter gezondheidsrisico. Voor meer informatie o.a. ook over de gezondheidseffecten van ftalaten op jongens lees het rapport “Safeguarding future generations” (http://www.wecf.eu/english/articles/2008/10/developmentalharm-children.php)

Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

"De kracht van de coöperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coöperaties in andere landen, zoals Georgië.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019