Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Wageningen University benoemt Grietje Zeeman, lid raad van toezicht WECF, tot hoogleraar Nieuwe publieke sanitatie

Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, heeft dr.ir. Grietje Zeeman benoemd tot persoonlijk hoogleraar Nieuwe publieke sanitatie bij de Sectie Milieutechnologie.

01.05.2012 | Persbericht Universiteit Wageningen




Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, heeft dr.ir. Grietje Zeeman benoemd tot persoonlijk hoogleraar Nieuwe publieke sanitatie bij de Sectie Milieutechnologie. Tot haar benoeming was zij universitair hoofddocente Anaerobe behandeling van afval en afvalwater.

Benoeming tot persoonlijk hoogleraar geschiedt op basis van grote verdiensten voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs alsmede opmerkelijke persoonlijke kwaliteiten. De benoeming geldt voor een verlengbare periode van vijf jaar.

Het werkveld 'Nieuwe publieke sanitatie' van prof. Zeeman omvat de terugwining van grondstoffen, zoals fosfaat, stikstof, organische stof, energie en water, uit  huishoudelijk afval en afvalwater. Door toepassing van scheiding aan de bron en gebruik van minder water kunnen deze grondstoffen efficiënter worden teruggewonnen en bijvoorbeeld in de landbouw als meststof worden ingezet. In tijden van toenemende grondstof schaarste is dit van groot belang.

In haar onderwijs en onderzoek heeft prof. Zeeman gekozen voor anaerobe zuivering (d.i. productie van biogas onder zuurstofloze omstandigheden) als centrale technologie. Door ontwikkeling van nieuwe technologieën wordt het mogelijk binnen de woonwijk, hygiënisch en milieuhygiënisch betrouwbare producten te produceren uit ons zwart (toilet) en grijs water (bad, douche, wasmachine en keuken). Behandeld grijs water kan veilig worden hergebruikt in het huishouden of de landbouw.

Grietje Zeeman (Alkmaar, 1951) studeerde Milieukunde in Wageningen en promoveerde daar in 1991 op de anaerobe vergisting van dierlijke mest. Sinds 2010 is zij universitair hoofddocent bij de sectie Milieutechnogie, met speciale aandacht voor nieuwe sanitatie en hergebruik. Binnen de sectie geeft zij leiding aan de groep 'Integratie van duurzame milieutechnologie in de urbane omgeving'. Grietje Zeeman werkt tevens part-time als senior consultant bij de stichting LeAF (Lettinga Asscoiates Fundation) en is onder meer lid van
de Koepelgroep 'Nieuwe Sanitatie', een advies orgaan van de STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer), de raad van toezicht van de WECF (Women in Europe for a Common Future) en voorzitter van de Themagroep Anaerobie (TCA) van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW).

Meer Nieuws

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018

‘Hoopvol of hopeloos landschap, het 100-dagen debat’
Er heerst grote zorg onder inwoners van Westerveld over de staat van hun landschap en hun gezondheid. Stichting Bollenboos organiseerde, met steun van WECF, een debat
14.11.2018

WECF organiseert in huis Consultatiesessie Waterkwaliteit
Woensdag 27 juli jongstleden vond de consultatiesessie waterkwaliteit plaats op het kantoor van WECF aan de Korte Elisabethstraat in Utrecht. Er waren verschillende deelnemers met verschillende achtergronden, maar allen met één doel: zorgen uiten en de overheid adviseren over het verbeteren van de waterkwaliteit in Nederland.
30.07.2018

Nederland in actie voor schoon water! Wat vind jij?
WECF organiseert woensdag 27 juni Consultatiesessie Waterkwaliteit
01.06.2018