Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Hormoonverstorende fruithap? Ga lekker bio!

Veel groenten en fruit niet veilig voor zwangere vrouw en jonge kind!

18.12.2012 | Chantal van den Bossche




Groente en fruit uit de Nederlandse supermarkten is voor de meest kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen baby’s en peuters vaak niet veilig volgens een steekproef van WECF en PAN-Europe – het gaat vooral om sla, tomaten, komkommers, appels, aardbeien, druiven en nectarines.

Uitgebreid persbericht met bijlage en onderzoek (PDF)

Consumentenwijzer PAN Europe als download (PDF)

WECF  heeft meetgegevens van pesticideresiduen in groenten en fruit uit de Nederlandse winkelschappen geanalyseerd  en vond vele resten van hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Deze chemische stoffen kunnen al in hele lage dosis de ontwikkeling en gezondheid van kinderen aantasten.  WECF vond in 55% van de geteste aardbeien en in 90% van de appels uit Nederlandse supermarkten pesticideresiduen met hormoonverstorende werking, ondanks het feit dat Europa blootstelling aan zulke stoffen in voedsel sinds 2009 niet toelaat 

Naar aanleiding van Europees onderzoek door PAN-Europe , heeft  WECF in Nederland een steekproef uitgevoerd naar residuen in groenten en fruit in de winkelschappen en vond vele verschillende pesticide residuen, waarvan grote aantallen hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Hiervoor werden de analyseresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onder de loep genomen2. Bijvoorbeeld in één monster Nederlandse aardbeien werd een cocktail van 9 verschillende pesticide residuen gevonden, waarvan 2 met hormoonverstorende werking. In totaal werden 9 verschillende hormoonverstorende residuen in 90 aardbeien monsters gevonden. De gemiddelde (cumulative) concentratie was 0,50 mg/kg.

“De vervuiling met deze stoffen in groenten en fruit in Nederlandse winkels  ligt op een vergelijkbaar niveau als in andere Europese landen, zoals blijkt uit het onderzoek van PAN-Europe. Soms zelfs hoger zoals in sla” aldus Hans Muilerman van Pan-Europe. “Een half pondje sla uit de Nederlandse winkels  bevat gemiddeld meer stoffen met hormonale werking dan de anticonceptiepil”. 

De totale hoeveelheid hormoonverstorende stoffen per product overschrijdt  bovendien dikwijls de EU-norm voor baby- en peutervoeding  (0,01 mg/kg). Bijvoorbeeld voor aardbeien, appel, sperzieboon wordt deze norm gemiddeld 50x overschreden, tot 136x in sla. Daarbij werden uitschieters gevonden tot 490 x de norm (propamocarb in sla) . Bijna de helft van de onderzochte en in Nederland geteelde appels is vervuild met Captan - de hoogste gemeten waarde van 0,75 mg/kg is 75x de baby norm.

“Terwijl die norm wel wordt gehanteerd voor een potje babyvoeding, wordt er bij verse producten de hand mee gelicht. Dit is onacceptabel. Ouders moeten hun opgroeiende baby’s veilig een zelfgemaakte hap kunnen geven. En vooral voor zwangere vrouwen is het belangrijk dat ze groenten en fruit zonder hormoon verstorende stoffen consumeren – het gaat direct door de placenta naar het kind” concludeert Margriet Samwel van WECF.

In de biologische producten werden geen pesticidenresten aangetroffen. “Gelukkig waren er ook een aantal conventionele producten met weinig of geen pesticideresiduen vervuild, zoals bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, rode biet, rode kool, witte kool en uien - eet dus liever dit soort winterkost, dan sla en aardbeien voor het kerstmaal” zegt Marie Kranendonk  van WECF.

WECF raadt zwangere en borstvoeding gevende vrouwen aan om zoveel mogelijk biologische producten te eten en die ook voor bereiding van baby- en kindervoeding te gebruiken.

De Europese Unie heeft in 2009 besloten dat er in het geheel geen blootstelling mag zijn aan hormoonverstorende residuen van pesticiden in voedsel – waarom gebeurt er dan niets? WECF is zeer bezorgd en vraagt om wetgeving die deze hormoonverstorende pesticiden verbiedt.
Hormoonverstorende stoffen zijn bijzonder gevaarlijk voor het ongeboren kind en baby’s. Zelfs kleine doses kunnen de ontwikkeling onomkeerbaar in de war sturen. Volgens nieuwe inzichten van de wetenschap kan dit mogelijk leiden tot hersenschade, verminderde vruchtbaarheid en chronische ziekten bevorderen als diabetes, obesitas en borst –of prostaatkanker . 

Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

WECF Nederland reageert op de landbouwnota van Minister Schouten: “Kringlooplandbouw is mooi, maar gaat niet samen met pesticiden”
In september presenteerde Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten haar visie op de toekomst van de Nederlandse landbouw: “Landbouw, Natuur en Voedsel: Waardevol en Verbonden, Nederland als koploper in kringlooplandbouw.” Deze week werd over haar plannen voor de financiering van deze visie in de Tweede Kamer gedebatteerd.
01.11.2018

Drents water nog steeds vervuild met bestrijdingsmiddelen
Na eerder onderzoek door WECF tonen metingen van de provincie vervuiling boven de norm aan
26.09.2017

"Bestrijdingsmiddelen in beken en kanalen - Feiten over bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater in Drenthe"
WECF Nederland publiceert rapport over bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater in Drenthe
24.03.2017 | Margriet Samwel-Mantingh

Europese Commissie neemt beslissing over EDC criteria
Geheel in tegenspraak met voorzorgsprincipe: Schandalig voorstel, aldus artsen-, vrouwen- en milieuorganisaties
16.06.2016