Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


WECF publishes Dutch version of Toxic Free Toys Guide

Vrouwen- en milieuorganisatie WECF publiceert in samenwerking met Bewuste Ouders milieuvriendelijke Speelgoedwijzer met tips voor het kopen van veilig speelgoed!

15.05.2009 | WECF Press Release




Utrecht, 15 mei 2009 – Volgende week verschijnt er voor het eerst in Nederland een Speelgoedwijzer met praktische tips om kinderen te beschermen en om schadelijke stoffen in speelgoed te vermijden. De praktische brochure geeft beknopte informatie over de meest gevaarlijke stoffen in speelgoed en wat de mogelijke gevaren zijn, en geeft concrete tips over hoe u veilig speelgoed kunt kopen voor uw kinderen.

De uitgave van de Speelgoedwijzer is onderdeel van het pan-Europese Project Nesting, waar de Nederlandse website www.eenveilignest.nl een onderdeel van is en verschijnt in 4 talen (Frans, Duits, Engels en Nederlands). De Nederlandse gids is tot stand gekomen in samenwerking met Bewuste Ouders.

Veel speelgoed bevat synthetische chemische stoffen die negatieve effecten hebben op de gezondheid van kinderen. Van ftalaat weekmakers in plastic speelgoed is gebleken dat zij hormonen verstoren, kankerverwekkende formaldehyde wordt vaak gevonden in gelijmd hout en puzzels. "Politici zijn duidelijk niet happig op een verbod op gevaarlijke chemische stoffen in speelgoed", zegt Alexandra Caterbow, speelgoeddeskundige van WECF en moeder van twee kinderen van 2 en 3 jaar. 'Dit is een uiterst cynische benadering, omdat onafhankelijke tests hebben bevestigd dat bijna al deze gevaarlijke stoffen gemakkelijk kunnen worden vervangen door veilige alternatieven. Helaas zijn er weinig beschikbare etiketten die de consument echt kan vertrouwen, en is er geen verplichting voor fabrikanten om een lijst van de chemische inhoud van speelgoed uit te geven. Onze speelgoedwijzer is bedoeld om begeleiding en informatie aan de ouders te geven om zo hun eigen kennis van zaken te vergroten en veilige beslissingen te kunnen maken. "

De WECF Speelgoedwijzer omvat de categorieën poppen, puzzels, knuffels, houten en plastic speelgoed, verf en cosmetica, en elektronisch speelgoed. WECF adviseert bijvoorbeeld aan ouders om alleen speelgoed te kopen dat afkomstig is uit bedrijven die gebruik maken van natuurlijke materialen en de producten te wassen voor gebruik. Voor plastic speelgoed geldt dat kan worden gekeken naar het 'PVC-vrij' label dat aangeeft dat het speelgoed vrij is van gevaarlijke ftalaat weekmakers.

Naast het aanbieden van de verschillende productgroepen, geeft de gids tips voor het aanschaffen van speelgoed: Het motto  van de gids is' Minder is meer ': minder speelgoed, betere kwaliteit, vertrouwde labels (eco-labels), en het stimuleren van de consumenten om op hun eigen intuïtie te vertrouwen; want, als iets giftig ruikt of voelt, is het dat waarschijnlijk ook. De gids wijst de consument op het recht dat zij hebben om detailhandelaren te vragen of een bepaalde stof aanwezig is in een bepaald stuk speelgoed, en op het recht binnen 45 dagen een reactie te ontvangen. Helaas is dit recht van informatie momenteel alleen van toepassing bij bepaalde stoffen.

WECF probeert  met de gids vooral consumenten te motiveren verantwoordelijkheid te nemen en lastige vragen te stellen. Dit zal detailhandelaren stimuleren om  tot een veilig assortiment, vrij van giftige producten, te komen – en al onze kinderen zullen hiervan profiteren.

Over WECF
WECF is een netwerkorganisatie bestaande uit meer dan 100 vrouwen- en milieuorganisaties in veertig landen in Europa en de EECCA regio (Oost-Europa, Kaukasus en Centraal-Azi ë) die gezamenlijk werken aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Met ons projectwerk ontwikkelen we praktische en betaalbare oplossingen op het gebied van chemicaliën, sanitatie, energie en voedselproductie. Met ons beleidswerk brengen we de perspectieven van vrouwen voor het voetlicht op Europees,VN, nationaal en internationaal niveau.

Over Een Veilig Nest
WECF lanceerde vorig jaar de pan europese website www.eenveilignest.nl waarop ouders worden voorzien van uitgebreide informatie om zo een gezonde leefomgeving voor hun pasgeboren baby te creëren. Een Veilig Nest, in het Engels Nesting, is een unieke website in zeven talen, die door vrouwen- en milieu organisatie WECF (Women in Europe for a Common Future)  in het leven is geroepen. Een Veilig Nest leidt jonge ouders door het oerwoud van keuzes waaraan consumenten van babyproducten tegenwoordig worden blootgesteld en beslaat een hele fase uit een kinderleven.

U kunt de Speelgoedwijzer hier downloaden (pdf). Ook kunt een gedrukt(e)  exemplaar van de Speelgoedwijzer aanvragen via info@bewusteouders.nl en wecf@wecf.eu.


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

"De kracht van de coöperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coöperaties in andere landen, zoals Georgië.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019