Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


WECF vraagt zich af waarom milieu & gezondheid in Nederland geen thema's zijn in de verkiezingscampagnes

Nieuw rapport WHO toont aan dat milieuvervuiling verantwoordelijk is voor de dood van 1,7 miljoen kinderen per jaar

10.03.2017 |




Milieuvervuiling, meeroken, vervuild water, luchtverontreiniging, blootstelling aan schadelijke stoffen, klimaatverandering, een gebrek aan fatsoenlijke sanitaire voorzieningen en onvoldoende hygiëne zijn jaarlijks verantwoordelijk voor de dood van ruim 1 op de 4, oftwel 1,7 miljoen kinderen onder de 5 jaar, zo stelt de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie deze week, in twee nieuwe rapporten.

Ondanks deze schrikbarende cijfers speelt milieu & gezondheid geen enkele rol in de Nederlandse verkiezingsstrijd, stelt het internationale vrouwen- en milieunetwerk WECF.

WECF luidt daarom de alarmbel in een persbericht: "Een vervuilde, giftige, omgeving kan dodelijk zijn, vooral voor jonge kinderen. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor vuile lucht, water en schadelijke stoffen." Uit het WHO rapport Inheriting a Sustainable World: Atlas on Children’s Health and the Environment blijkt dat veel doodsoorzaken bij kinderen van 1 maand tot 5 jaar kunnen worden voorkomen, door vooral milieuvervuiling aan te pakken.

Sascha Gabizon, Algemeen Directeur van WECF: “Ook Nederland kan hierin haar verantwoordelijkheid nemen. Het gaat namelijk ook om vervuiling die ontstaat door het verbranden van afval zoals oude computers, TV’s, autobanden en plastics, die vanuit Europa nog steeds in Afrika en Azië worden gedumpt. De helft van ons plastic afval belandt in ontwikkelingslanden.” Gabizon vervolgt: “Ik was vorige week op de grootste vuilnisbelt van Indonesië. Daar wordt de hele dag afval verbrand in de open lucht, waarbij o.a. dioxines vrijkomen. En hoewel het VN Verdrag van Stockholm dioxines tracht uit te bannen, vanwege de bewezen effecten op geboorteafwijkingen en het krijgen van kanker, werken daar op die vuilnisbelt wel 5000 mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van dat afval, en daar helemaal niets vanaf weten.”

Een schone maar vooral gezonde circulaire economie

Nederland wil voorop lopen met de circulaire economie. “Maar als dat betekent dat autobanden in Africa worden gedumpt en daar worden verbrand in open ovens van slachthuizen om er vlees mee te roken, - in giftige rook – zoals onze partners met eigen ogen kunnen zien, dan is dat bedrog”, zegt Sascha Gabizon. “Autobanden zitten vol met schadelijke stoffen, die wil je niet wijdverbreid in je milieu wil hebben. Voor Nederland en ook voor Europa betekent het dat we moeten omdenken en op zoek moeten gaan naar een nieuwe generatie producten waar helemaal geen schadelijke stoffen meer in zitten zodat we ze hier, in zijn geheel, veilig kunnen hergebruiken”.

Milieu & gezondheid speelt amper een rol in verkiezingscampagnes

Ondanks de alarmerende bewijzen dat milievervuiling wereldwijd de oorzaak is van veel gezondheidsproblemen zijn duurzaamheid, milieuvervuiling en klimaat non-issues voor veel partijen tijdens de huidige verkiezingsdebatten. Ook in Nederland worden kinderen blootgesteld aan luchtvervuiling, pesticides en hormoonverstorende stoffen.

Een gifvrije en CO2-vrije economie, daar zouden de verkiezingscampagnes over moeten gaan”, besluit Sascha Gabizon. “Om zowel de levens van kinderen daar als hier te beschermen”.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save


Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

Mogelijk relatie tussen medicijnvervuiling en autisme
In onlangs gepubliceerd Amerikaans onderzoek in Neuroscience Letters wordt een verband gelegd tussen verontreiniging van oppervlaktewater door uitgescheiden medicijnen en autisme bij de mens. De hoofdauteur van dit onderzoek, Gaurav Kaushik, licht tijdens de Green Pharmacy conferentie in Utrecht, op 27 oktober, zijn onderzoeksbevindingen toe
26.10.2017

Green Pharmacy: nu maatregelen nodig om vervuiling door medicijnen aan banden te leggen
Vrijdag 27 Oktober vindt de Green Pharmacy Conference 2017 plaats, georganiseerd door de VVM en Huize Aarde, in samenwerking met o.a. WECF en HCWH.
20.10.2017

WECF verwelkomt het veto van het European Parlement voor gebrekkige en onwettige EDC criteria.
Het Europese Parlement heeft de gebrekkige criteria die waren voorgesteld door de Europese Commissie voor de definiëring van hormoonverstorende stoffen (EDCs) afgewezen. De stemming vond plaats op 4 oktober.
09.10.2017

EU stemming over criteria hormoonverstorende stoffen: gezondheid en milieu in gevaar
WECF, Wemos, HEAL en Gezinsbond roepen Europarlementariërs op om criteria te verwerpen
27.09.2017