Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Plastics Campagne: #plasticvasten

Op Valentijnsdag begint de #plasticvasten campagne: 40 dagen geen plastic!

13.02.2018 |




Gedurende de laatste tien jaar hebben mensen meer plastic geproduceerd dan tijdens de hele eeuw, en 50% van dat plastic wordt maar één keer gebruikt en dan weer weggegooid. Wereldwijd worden 500 miljard plastic tasjes gebruikt per jaar, wat betekent dat elke minuut meer dan 1 miljoen tasjes worden gebruikt. 

Aangezien het 500 tot 1000 jaar duurt voordat plastic afbreekt, bestaat vandaag nog steeds 97% van het plastic dat ooit werd gemaakt. In de oceanen wordt plastic afgebroken tot kleine segmenten die over de hele wereld verspreid raken. Er is meer micro plastic in de oceanen dan dat er sterren te zien zijn in de Melkweg, wat er tot leidt dat elk jaar 1 miljoen zeevogels en 100000 maritieme dieren vervroegd sterven. Volgens onderzoek dat is gedaan door de Ellen MacArthur Foundation (januari 2018), zal in 2050 de totale hoeveelheid plastic groter zijn dan het aantal vissen dat rond zal zwemmen in de oceanen. 

Wij als mensen krijgen plastic deeltjes binnen door het nuttigen van vis en zoogdieren. Plastic chemicaliën kunnen geabsorbeerd worden door het lichaam, en 93% van de Amerikanen testten positief voor BPA (een hormoonverstorende stof die in veel plastics zit). Het is aangetoond dat verschillende van de stoffen die gevonden worden in plastic, negatieve gezondheidseffecten hebben, onder andere door de hormoonhuishouding te verstoren. 

Samen met de BaliFokus en WEP Nigeria heeft WECF een scoping study uitgevoerd in Indonesië en Nigeria, om beter te kunnen begrijpen waarom de gezondheid van vrouwen en mannen op verschillende manieren beïnvloed word door persistente organische vervuilende stoffen (POPs), en schadelijke stoffen die voorkomen in pesticiden, industriële chemische stoffen, en bijproducten. Deze POPs vergroten de kans op kanker, beïnvloeden de ontwikkeling van de hersenen, veroorzaken autisme en hyper activisme, stofwisselingsziekten zoals zwaarlijvigheid en diabetes en reproductieve problemen. Nigeria, met de grootste haven voor elektronisch afval in West Afrika, is bovengemiddeld vatbaar voor POPs, en Indonesië wordt net zo veel vervuilt door chemicaliën in afval. De groepen die het meest hieronder te lijden hebben zijn zij die in sloppenwijken wonen en afval verzamelaars die niet alleen wonen maar ook leven op afval/stortplaatsen. Het word gedacht dat vrouwen en kinderen extra kwetsbaar zijn doordat zij dichter bij hun huizen blijven, en zo blootgesteld worden aan de rook van verbrand afval gedurende de dag. 

WECF werkt erg hard om dit scenario te veranderen, en daagt iedereen uit om deze vasten’s periode mee te doen aan een  compleet nieuwe uitdaging: 40 dagen zonder plastic! WECF nodigt iedereen uit om mee te doen aan deze Europese campagne om bewustzijn te creëren en om mensen te helpen minder afval te gebruiken. Met een online campagne, zal WECF iedereen die mee wil doen door deze 40 dagen loodsen. En terwijl het misschien moeilijk zal zijn in het begin, draait het erom om uiteindelijk ieders leven te vergemakkelijken!

    

Het 'Maak Europa Duurzaam voor Iedereen' project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Europese Commissie.

   


Meer Nieuws

Dinsdag 22 januari bood een delegatie namens 31 organisaties Petitie Brede Welvaart 2019-2030 aan aan Tweede Kamercommissie Economische Zaken & Klimaat.
"Wij vragen in het bijzonder aandacht voor de rol van vrouwen. Hun potentieel om de strijd tegen klimaatverandering, milieuvervuiling en aantasting van de biodiversiteit tegen te gaan wordt nog onvoldoende benut"
24.01.2019

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018

Sascha, gefeliciteerd!
WECF International Directeur nieuw op nummer 33 in Duurzame Top 100 Dagblad Trouw
10.10.2018

Nederland in de volgende versnelling - Adopteer een SDG LIVE!
WECF en Building Change organiseerden conferentie in Den Haag om mede aandacht te vragen voor meer inzet beschermen vrouwenrechten wereldwijd én in Nederland
02.10.2018

WECF presenteert Petititie Nationaal Plan Hormoonverstorende Stoffen in Tweede Kamer
Afgelopen dinsdag 25 september was Sanne Van de Voort (links op de foto) namens WECF in de Tweede Kamer om samen met Wemos, Tegengif en de Plastic Soup Foundation haar Nationaal Actieplan Hormoonverstorende Stoffen aan te bieden aan Tweede Kamerleden.
30.09.2018