Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Global Handwashing Day - Wereldhandenwasdag

Handen wassen redt levens

15.10.2008 | Anders Bekeken, Stichting Milieunet



Anders Bekeken, Stichting Milieunet:
Handen wassen redt levens. Handen wassen, het lijkt zo’n eenvoudige handeling, maar het kan veel levens redden. Gebrek aan sanitatie, grondwatervervuiling en een hoge kindersterfte is niet alleen een probleem van ontwikkelingslanden, ook binnen de Europese Unie hebben ruim 20 miljoen Europeanen gebrek aan schone sanitaire voorzieningen.

global-handwashing-day.bmpWECF, Women in Europe for a Common Future, zorgt echter in Bulgarije en Roemenië niet alleen voor de aanleg van schone, duurzame toiletten, maar besteedt ook in haar projecten aandacht aan iets wat zo eenvoudig lijkt, maar zoveel ziektes kan voorkomen, handen wassen! En op Wereldhandenwasdag wordt daar extra aandacht aan besteed.

‘Prislop is het een van de weinige dorpen in Roemenie waar ik niet kan logeren’, vertelt Margriet Samwel, werkzaam voor de internationale milieu- en gezondheidsorganisatie WECF. ‘Niet omdat het gevaarlijk is tussen al die zigeuners, maar omdat de mensen geen ruimte in hun huisjes hebben om mij te herbergen. Ik weet dat Prislop een extreem voorbeeld is van Europese armoede, maar de problemen die ik er tegenkom zijn kenmerkend voor ons werk in verarmde plattelandsstreken in Europa en Eurazie’

Samwel is al jaren actief voor WECF en haar specialisme is milieuhygiëne: drinkwaterkwaliteit, afvalwaterbehandeling en ecologische toiletten. Toch is er een onderwerp dat in haar werk steeds weer komt bovendrijven: de invloed van armoede op milieuhygiënische projecten. Zo sterven in Roemenië nog steeds baby’s aan de blauwe baby ziekte ten gevolg van vervuiling van het grondwater met nitraat en bacteries uit menselijk afval, omdat veel plattelandbewoners gebruik maken van een gat in de grond als wc.

Margriet wilde in Prislop de aandacht van burgers vestigen op de persoonlijke hygiene van kinderen. ‘Zoals handjes wassen na toiletbezoek, dat veel diarreegevallen en dus ook ondervoeding voorkomt. Het soort eenvoudige dingen die voor ons heel vanzelfsprekend zijn.’ Maar dat werkte niet. De school was al jaren dicht wegens gebrek aan middelen en docenten. Samen met de lokale project partner probeerde ze vervolgens een groep moeders te interesseren voor workshops rond persoonlijke hygiene, en leren lezen en schrijven, maar het was moeilijk de jeugd en de volwassenen in de banken te houden.

Uiteindelijk kwam een project tot stand waarin vrouwen leren lezen, rekenen en bovendien te maken krijgen met lessen over hygiene: handen wassen en gezond koken met behulp van recepten. Aan het eind van de les krijgt iedereen wat gekookt is mee naar huis. Vooral dat laatste werkt erg motiverend: het is die ene dag in de week waarop je eens een keertje niet hoeft te tobben of je je gezin te eten kunt geven. Bron: WECF