Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube

CHILDPROTECT: WECF start LIFE+ project over hormoonverstorende stoffen met Gezinsbond en PAN Europe

WECF start samen met de Vlaamse Gezinsbond, PAN-Europe (Pesticides Action Network Europa) een LIFE+ project, genaamd CHILDPROTECT. LIFE+ projecten worden gefinancierd door het Directoraat Generaal Milieu van de Europese Commissie. De komende drie jaar zal WECF samen met haar partners beleidsmakers, bedrijven, en consumenten bewust maken van de problematiek van hormoonverstorende stoffen voor kinderen in onze leefomgeving.

18.02.2014 | WECF Project


Countries: Belgie (Vlaams Gewest) en Nederland
Donateurs: Life+ project Europese Commissie, DG Milieu
Partners: PAN Europe, Gezinsbond, WECF Duitsland, WECF Frankrijk, BabyBeGood
Thema's: chemicalien & gezondheid
Duration: 02/2014 - 05/2015

WECF start samen met de Vlaamse Gezinsbond, PAN-Europe (Pesticides Action Network Europa) een LIFE+ project, genaamd CHILDPROTECT. LIFE+ projecten worden gefinancierd door het Directoraat Generaal Milieu van de Europese Commissie.

De komende drie jaar zal WECF samen met haar partners beleidsmakers, bedrijven, en consumenten bewust maken van de problematiek van hormoonverstorende stoffen voor kinderen in onze leefomgeving. CHILDPROTECT past daarmee heel goed als aanvulling op de campagne Een Veilig Nest waarin we zowel ouders voorlichting geven over het creeeren van een gezonde en veilige leefomgeving vals ook pleiten voor veilige en gezonde product- en milieunormen voor onze kinderen.

Een gezonde baby begint bij een gezonde zwangerschap

Ongeboren en jonge kinderen zijn bijzonder kwetsbaar. Ze zijn volop in ontwikkeling en (prenatale) blootstelling aan hormoonverstorende stoffen kan deze vroege ontwikkelingsprocessen verstoren en grote impact hebben op hun latere leven. Schadelijke stoffen passeren de placenta en bereiken de onbeschermde foetus. Een baby wordt tegenwoordig met zo’n 200 verschillende schadelijke stoffen geboren. Vele daarvan zijn niet afbreekbaar, hopen zich gedurende het leven op en zorgen voor blijvende schade. Kinderen zijn veel kwetsbaarder dan volwassenen, hun stofwisseling gaat sneller, hun huid is dunner en ze hebben smallere luchtwegen en een kleinere longcapaciteit. Hierdoor krijgen jonge kinderen een veel grotere dosis vervuilers per kilo gewicht binnen dan volwassen.

Blootstellingwegen en gezondheidseffecten

Iedereen wordt dagelijks aan kleine hoeveelheden schadelijke stoffen blootgesteld, o.a. via voedsel, cosmetica- en verzorgingsproducten, elektronische apparaten en voedselverpakkingen, stelt het Europees Milieu Agentschap. Zelfs in babyartikelen wordt een scala aan schadelijke stoffen teruggevonden. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat juist blootstelling aan lage doses, waarvan voorheen werd aangenomen dat de veiligheidsmarges niet werden overschreden, grote negatieve gevolgen voor de gezondheid kan hebben. De meeste consumenten zijn zich niet bewust van de aanwezigheid van deze schadelijke stoffen in alledaagse producten.
Goede voorlichting hierover kan veel bijdragen aan een verminderde blootstelling aan deze stoffen. Zo zit de weekmaker BPA (Bisphenol A) bijvoorbeeld in speelgoed, plastic bekers, borden en flessen en de binnenkant van conservenblikjes. BPA heeft een oestrogeenachtige werking, zou hormoonverstorend zijn en de foetale ontwikkeling beïnvloeden. Een andere weekmaker, ftalaten, vind je terug in speelgoed, vloerbekleding, verzorgingsproducten, vernissen en coatings. Deze stoffen beïnvloeden de spermakwaliteit, de voortplanting en allergieën. Men wordt voornamelijk blootgesteld aan deze stoffen via voeding. Ook gebromeerde vlamvertragers, terug te vinden in o.a. textiel, plastiek en electronische apparaten, zouden hormoonverstorend en kankerverwekkend zijn. Hormoonverstorende stoffen zitten ook in pesticiden en komen het lichaam binnen via voeding.

Partners delen zelfde bezorgdheid

Wetenschappelijk onderzoek toont steeds vaker aan dat blootstelling aan zeer lage dosissen van hormoonverstorende stoffen een belangrijk gevaar is voor de ontwikkeling van met name ongeboren en kleine kinderen. Dit is een bezorgdheid die de partners binnen het project delen. De huidige wetgeving beschermt (ongeboren) kinderen onvoldoende. De doelstelling van het project is om de samenleving meer bewust te maken hoe je kinderen beter kan beschermen tegen hormoonverstorende stoffen. Daarnaast proberen we om samen met maatschappelijk verantwoorde bedrijven en de mutualiteiten meer bekendheid te geven aan veiligere en duurzame alternatieven. 

PAN Europe
PAN-Europe werkt vanuit Brussel en heeft 31 ledenorganisaties in 17 Europese lidstaten. Zij voeren onder andere projecten uit die om het sterven van bijen door pesticiden tegen te gaan, maar werkt ook aan bewustwordingscampagnes over de gezondheidseffecten van pesticiden met een hormoonverstorende werking

Gezinsbond
De Gezinsbond is pluralistisch en democratisch samengesteld en zet zich in voor alle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. De bond verdedigt de belangen van alle gezinnen, los van religieuze, ideologische of politieke opvattingen en los van de samenstelling van het gezin. Kinderen komen bij de Gezinsbond op de eerste plaats.
De Gezinsbond kan rekenen op de steun van 273 000 leden-gezinnen, van 13 500 vrijwilligers in de bestuursorganen en +/-200 personeelsleden.




Meer Nieuws


Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019


EU stemming over criteria hormoonverstorende stoffen: gezondheid en milieu in gevaar
WECF, Wemos, HEAL en Gezinsbond roepen Europarlementariërs op om criteria te verwerpen
27.09.2017


Komt er ooit een verbod op hormoonverstorende stoffen?
Of er in de toekomst een verbod komt op EDC’s blijft vooralsnog een vraag. In juni 2017 zal de Europese Commissie nieuwe regelgeving rondom chemische middelen presenteren, waarin duidelijk moet worden of er strengere maatregelen komen rondom hormoonverstorende stoffen in producten.
10.04.2017


Europese Commissie voor Europees Hof van Justitie gedaagd vanwege uitblijven criteria voor hormoonverstoorders
De Europese Commissie (EC) is door Zweden voor de rechter gedaagd vanwege het uitblijven van criteria voor hormoonverstorende stoffen (EDCs) die noodzakelijk zijn om gepaste maatregelen te nemen om de blootstelling aan EDC's aan te pakken.
24.11.2015


"We verdrinken onze wereld in ongeteste en onveilige stoffen"
Europese NGOs verwelkomen waarschuwing van internationale federatie verloskundigen en gynaecologen (FIGO) over mogelijke gezondheidsschade van pasgeborenen door schadelijke chemicalien in consumentenproducten
10.11.2015


Ratificeren aanvragen voor gebruik zwaar toxische stoffen tast geloofwaardigheid Europese chemicaliënwetgeving aan
Aanvragen hebben ook negatief effect op maatschappelijk verantwoord ondernemende voorlopers, stellen WECF, Wemos en PAN in brief aan Stas Mansveld
18.09.2015


2700 bezorgde ouders stellen: “Wij willen geen hormoonverstorende stoffen in producten voor onze kinderen"!”
Nederland neemt de gezondheidsrisico’s van hormoonverstorende stoffen serieus. Zo bleek uit open en constructief gesprek tussen WECF, BabyBeGood en Directeur-Generaal Volksgezondheid Angelique Berg
28.08.2015


WECF presenteert voorlichtingsfilmpje over bescherming van kinderen tegen hormoonverstorende stoffen
Zwangere vrouwen weten dat het belangrijk is om alcohol, nicotine en bepaald eten te vermijden. Maar wat minder algemeen bekend is, is dat veel alledaagse artikelen stoffen kunnen bevatten die ook schadelijk kunnen zijn voor de baby. WECF’s film geeft praktisch advies om blootstelling aan hormoonverstorende stoffen (EDCs) te vermijden.
16.04.2015 | Chantal van den Bossche


WECF organiseert workshop voor ondernemers over schadelijke stoffen
WECF biedt workshop over de Europese chemicaliënwetgeving REACH, speciaal voor producenten/retailers die zich richten op producten voor (zwangere) vrouwen en kinderen
12.03.2015


1000 bezorgde (groot)ouders op de Negenmaandenbeurs steunden al de petitie aan minister Schippers
Een gezonde start voor alle kinderen! Zonder hormoonverstorende en andere schadelijke stoffen. Dat wil natuurlijk ieder ouder. En daarom is het nu ook mogelijk om online de petitie te tekenen
04.03.2015


BabyBeGood en Een Veilig Nest presenteren uniek concept op de Negenmaandenbeurs: de duurzame babykamer
“Een babykamer die niet alleen mooi is, maar waar je ook je kind met een gerust hart kunt laten slapen”. BabyBeGood en Een Veilig Nest, project van het internationale Vrouwen en Milieunetwerk WECF, besloten dit jaar de krachten te bundelen voor een uniek concept: een duurzame babykamer, vrij van schadelijke stoffen.
25.02.2015 | Chantal van den Bossche


Laatste kans om NEE te zeggen tegen hormoonverstorende stoffen!
WECF, Wemos en PAN Europe slaan de handen ineen om publiek te attenderen op publieke consultatie tegen hormoonverstorende stoffen
13.01.2015 | WECF, Wemos en PAN Europe


Verschuiving Nederlandse positie ten aanzien van hormoonverstoorders zichtbaar
AO leefmilieu 6 november: Over over het belang van gezondheid & milieu, hormoonverstoorders & goede voorlichting aan zwangere vrouwen
11.11.2014 | Chantal van den Bossche


WECF en partners doen WOB aanvraag over bericht 27% speelgoed met verboden ftalaten
Het Nederlandse Inspectie rapport over REACH in 2013 liet zien dat er in 2012 een duidelijke toename was geweest van het aantal Nederlandse bedrijven dat zich niet aan de wet hield als het ging om het aantal toegestane gevaarlijke stoffen in speelgoed.
08.08.2014 | Chantal van den Bossche


€ 31 miljard aan besparingen in de Europese gezondheidsuitgaven per jaar mogelijk door vermindering blootstelling hormoonverstorende stoffen
Nieuw rapport Europees Gezondheidsnetwerk HEAL & persbericht Europese Roadmap EDC criteria van PAN Europe verschijnen tegelijkertijd
18.06.2014 | Chantal van den Bossche


Ronde Tafel Hormoonverstorende Stoffen in Nieuwspoort
Wemos en WECF sloegen handen ineen op nationale milieudag om druk te zetten op Nederlandse beleid rondom EDCs
15.06.2014 | Chantal van den Bossche


Halfjaarlijks minisymposium REACH
WECF Directeur spreekt over REACH en handhaving vanuit de visie van de consument
23.04.2014 | Chantal van den Bossche


"Nieuwe EU migratielimieten BPA onvoldoende"
WECF kritisch over vastgestelde migratielimieten in artikel van ChemicalWatch
11.03.2014


Actie ondernemen tegen hormoonverstoorders
Druk op de Europese Commissie neemt toe om actie te ondernemen tegen hormoonverstoorders
11.03.2014 | De Gezinsbond/ChildProof platform


WECF organiseert succesvol debat over hormoonverstorende stoffen (EDC’s) in Brussel
Lancering van het Life+ Project ChildProtect: Gezondheid van Kinderen hoort eerste prioriteit te zijn
02.03.2014 | Chantal van den Bossche


WECF conferentie in Brussel: ChildProtect - Time to act!
Naar een EU beleid om kinderen te beschermen tegen hormoonverstorende stoffen, met die boodschap organiseert WECF 19 februari, morgen, een bijeenkomst in Brussel als officiele start van het Life+ Project ChildProtect.
18.02.2014 | Chantal van den Bossche