Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube

Thema's


WECF richt zich op vijf thema’s, die zij als essentieel beschouwt om een gezonde leefomgeving voor iedereen te bewerkstellingen. Een geïntegreerde aanpak om verbeteringen op deze terreinen te realiseren is een eerste vereiste voor duurzame ontwikkeling.

Energie & Klimaat
WECF werkt samen met lokale organisaties om toegang tot betaalbare en duurzame energie te verbeteren en het algemene energieverbruik terug te brengen. Naast het uitvoeren van lokale projecten, pleit WECF voor veilige en duurzame energie bij nationale en internationale beleidsmakers. De WECF-werkgroep Energie houdt zich bezig met voorbereiding en deelname aan internationale bijeenkomsten, zoals de International Renewable Energy Conference en de UN Climate Change Conferences.

Chemicaliën & Gezondheid
WECF en haar leden pleiten voor het gebruik van zo min mogelijk chemische stoffen wereldwijd en dragen daarbij niet-chemische alternatieven aan. Daarbij gaat WECF uit van drie principes: ‘de vervuiler betaalt’, ’omkering van de bewijslast’ (waarbij de verdachte zijn onschuld moet aantonen) en het voorzorgsbeginsel. WECF brengt de lacunes en onvolkomenheden in huidige wetgeving voor het voetlicht. Daarnaast voert zij bewustwordingscampagnes onder consumenten en moedigt zij hen aan kritische vragen te stellen bij de producten die zij aanschaffen.

Water & Sanitatie
WECF realiseert gedecentraliseerde, veilige, duurzame en betaalbare sanitatiesystemen in plattelandsgebieden en promoot in het bijzonder de toegang tot veilig drinkwater en sanitatie in scholen. WECF brengt problemen onder de aandacht en probeert de betrokkenheid van burgers bij duurzame water- en afvalwatersystemen te vergroten. Bovendien promoot zij het gebruik van betaalbare ‘community-based’ methoden voor watervoorziening in plattelandsgebieden waar een gecentraliseerde drinkwatertoevoer ontbreekt. WECF en haar partners zijn als civil society vertegenwoordigers betrokken bij het UNECE Protocol on Water and Health en bepleiten een geïntegreerde en duurzame aanpak voor het beheer van watervoorraden en stroomgebieden.

Biodiversiteit & Voeding
Veilige voedselproductie en duurzame plattelandsontwikkeling in de EU en de EECCA-regio zijn de speerpunten binnen dit thema. In 2020 moeten alle kinderen, vrouwen en mannen toegang hebben tot  veilig, regionaal, gevarieerd en betaalbare voeding, die vrij is van schadelijke chemicaliën, nanodeeltjes en genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). Voedselproductie moet gebaseerd zijn op het fair trade principe en plaatsvinden in harmonie met de natuur. Hierbij moet de kwaliteit van water, bodem, lucht en biodiversiteit gewaarborgd blijven.

Gender & Mensenrechten
Het overkoepelende doel van WECF om ‘een gezonde leefomgeving en duurzame ontwikkeling voor iedereen’ te bewerkstelligen, kan alleen worden bereikt door mensenrechten en gender-perspectieven te integreren in de beleidsvorming. Wanneer duurzame ontwikkeling en een gezonde leefomgeving het belangrijkste uitgangspunt vormen in onze samenleving, kan economisch gewin op de korte termijn nooit prioriteit krijgen boven de rechten en gezondheid van mens en milieu. Duurzame ontwikkeling kan dus alleen worden bereikt, wanneer er voor een benadering wordt gekozen die de fundamentele rechten van mens en milieu centraal stelt.



Met ons projectwerk binnen deze vijf thema’s ontwikkelen we praktische en betaalbare oplossingen op het gebied van chemicaliën, sanitatie, energie en voedselproductie. Met ons beleidswerk brengen we de perspectieven van vrouwen voor het voetlicht op nationaal, Europees, VN en internationaal niveau.