Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Zonnedrogers van blik en karton

Leerzame en praktische workshops door Fedde

23.07.2013 | Ante Sellis
Fedde Jorritsma, jarenlang WECF Field Officer in Centraal Azie, reist op dit moment door het hele land om zijn jarenlange ervaring en kennis op het gebied van duurzame energie en water en sanitatie over te brengen.

Enige weken geleden, op zaterdag 29 juni, gaf Fedde een praktische cursus in de Hortus van Haren.  Na eerder een cursus te hebben gegeven over eco-toiletten, liet Fedde de cursisten dit keer een zonnedroger bouwen. Aan de hand van een leerzame inleiding kon men na de lunch zelf aan de slag met karton en blikjes. Fedde legt uit dat de werking van de kleine en relatief goedkope zonnedroger in principe hetzelfde is als zijn grotere, houten exemplaar. Door de blikjes zwart te verven, wordt de warmte van de zon goed geleid. Fruit, groenten of kruiden kunnen onder de blikjes bewaart worden en worden zodoende door de warmte van de zon gedroogd. Dit proces is vaak binnen een dag al voltooid. De zonnedroger is een perfecte oplossing voor een tijdelijk overschot aan voedsel, omdat door het drogingproces de smaak en de voedingsstoffen van het gedroogde product geconserveerd worden. Geen zin of tijd om zelf een zonnedroger in elkaar te zetten, Fedde hoopt binnenkort zijn houten zonnedrogers aan geïnteresseerden te kunnen verkopen.

Binnenkort verzorgt Fedde workshops op het Magneet Festival bij Amsterdam (half augustus tot half september). Daarnaast komen er 12 eco-toiletten van Fedde op het festival te staan. Naast de interessante workshops van Fedde zijn er een tal van andere activiteiten op het festival. Reden genoeg om even langs te gaan.


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

"De kracht van de coöperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coöperaties in andere landen, zoals Georgië.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

Dinsdag 22 januari bood een delegatie namens 31 organisaties Petitie Brede Welvaart 2019-2030 aan aan Tweede Kamercommissie Economische Zaken & Klimaat.
"Wij vragen in het bijzonder aandacht voor de rol van vrouwen. Hun potentieel om de strijd tegen klimaatverandering, milieuvervuiling en aantasting van de biodiversiteit tegen te gaan wordt nog onvoldoende benut"
24.01.2019

Klimaattop Katowice: hoog tijd om wakker te worden
Terwijl wij in het Noorden van de wereld klagen over te warme zomers, is klimaatverandering in andere delen van de wereld al een zaak van leven en dood.
28.12.2018