Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Terra Preta Sanitatie: door mensen gemaakte vruchtbare grond van bio-afval, uitwerpselen en houtskool

Nieuwe perspectieven op het gebied van sanitatie werden gepresenteerd op de eerste internationale Terra Preta sanitatie conferentie georganiseerd door TUHH and WECF

06.09.2013 | Fedde Jorritsma
Terra Preta Sanitatie als compost

De inheemse Indianen van het Amzonegebied beoefenden een zeer duurzame sanitatie methode. Een erfgoed van hun cultuur van zoín 500 jaar geleden, is Ė naast het prachtige keramiek- grote stukken vruchtbaar land, ontstaan dankzij de mensgemaakte vruchtbare bodem van bio-afval, uitwerpselen en houtskool.

De methode werd onlangs herontdekt door wetenschappers. Hamburg University of Technology (TUHH) organiseerde in samenwerking met WECF een conferentie, van 28 tot 31 Augustus, om de kennis van deze method te delen en vergroten. Er waren meer dan 120 aanwezigen van verscheidene onderzoek en ontwikkelings programmaís uit meer dan 22 verschillende landen werden gepresenteerd.


 
Haiko Pieplow van het Duitse ministerie van Milieu en Professor Ralf Otterpohl, hoofd van het instituut van afvalwater management en - waterbescherming aan de TUHH, openden de conferentie met een introductie die betrekking had op high- en low-tech oplossingen voor duurzame sanitatie. Prof. Otterpohl wees erop dat de principes van Terra Preta simpel zijn, maar dat er vanuit de conventionele sanitatiewereld tot voor kort weinig interesse werd getoond voor deze techniek. De conferentie werd bijgewoond door vele enthousiaste wetenschappers en proffesionals die met sanitatie en afvalwater werken, en geÔnteresseerd waren om deze oude technologie toegankelijk voor iedereen te maken.

WECF heeft de afgelopen 15 jaar gewerkt aan urine scheidende toiletten of simpel gezegd,  ecosan toiletten. WECF project partners Rostom Gamisonia (GeorgiŽ) en Anara Chojtonbajeva (KyrgyziŽ) presenteerden de verbluffende resultaten van hun ecosan projecten, waarbij meer dan duizend huishoudens en veertig scholen de ecosan technologie gebruiken en boeren die de producten hiervan hergebruiken als meststoffen en bodemverbeteraars.

Deze projecten laten zien dat urinescheidende toiletten geschikt zijn voor het platteland, desalniettemin wordt de urine afleiding nog steeds geconfronteerd met een aantal barriŤres met betrekking tot hergebruik. Nadia Andrejev uit Moldova rapporteerde over haar veelbelovende onderzoek naar de toepassing van Terra Preta en het gebruik van ecosan producten.
Tijdens de twee dagen durende conferentie werd intensief gediscussieŽrd over het proces van de Terra Preta productie als potentieŽl onderdeel van de sanitatieketen. Terra Preta is gebaseerd op een fermentatieproces: bacteriŽn (zoals we die bijvoorbeeld vinden in zuurkool) en de toevoeging van koolstof of biochar.
De presentaties van de conferentie zijn te vinden op de website: www.tps-ic.org.

U kunt het ook proberen in uw eigen schuur. Hier vindt u een handige gids:
http://www.ayumi-matsuzaka.com/all-my-cycle

Fedde Jorritsma
Sustainable Technology Facilitator for WECF


Meer Nieuws

Europese Commissie reageert op Right2Water campagne
Water als mensenrecht wordt ondersteund door EU
18.04.2014

Publieke hoorzitting in Brussel "veilig water en sanitatie zijn een mensenrecht" groot succes!
Maandag 17 februari vond in het Europees Parlement de publieke hoorzitting voor het Europese Burgerinitiatief (European Citizens Initiative - ECI) "Veilig water en sanitaire voorzieningen zijn een mensenrecht!" plaats.
21.02.2014 | Margriet Samwel

Schoon water voor Georgie
Met steun van WECF zorgt Friends of the Earth Georgia voor schoon water en fatsoenlijke duurzame sanitaire voorzieningen op het Georgische platteland
25.10.2013 | Friends of the Earth Europe

Terra Preta Sanitatie: door mensen gemaakte vruchtbare grond van bio-afval, uitwerpselen en houtskool
Nieuwe perspectieven op het gebied van sanitatie werden gepresenteerd op de eerste internationale Terra Preta sanitatie conferentie georganiseerd door TUHH and WECF
06.09.2013 | Fedde Jorritsma

Europees Burgerinitiatief - Water is een Mensenrecht
1,2 miljoen handtekeningen, maar we zijn er nog niet!
12.03.2013 | Chantal van den Bossche