Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


EWA KirgiziŽ: De interesse opwekken van parlementariŽrs voor water en sanitatie kwesties

Een verhaal over WECFís partner STA

29.09.2014 |
Overlegvergadering met Kirgizische parlementariŽrs

Wie zijn de lokale partners van WECF? We introduceren hen, zodat het werk van deze organisaties beter bekend wordt. Deze keer willen we graag Social Technologies Agency (STA) uit KirgiziŽ presenteren.

STA hield in december 2013 een overlegvergadering met Kirgizische parlementariŽrs over de problematiek van toegang tot schoon drinkwater en hygiŽne. De vergadering werd gehouden in de parlementaire conferentieruimte Jogorku Kenesh. Zeven parlementariŽrs waren bij de vergadering aanwezig, namelijk: Aynuru Altybaeva (politieke partij " Ar- Namys"), Gulnara Zhamgyrchieva (politieke partij "SDPK"), Mairamkan Kadyrbekova (politieke partij "Ata - Jurt"), Natalia Nikitenko (politieke partij "Ata-Meken"), Cholpon Sultanbekova (politieke partij "Republic"), Elmira Djumalieva (parlementaire groep " Yntymak "), Mairamkul Tilenchieva (politieke partij "Ar-Namys").

Een White Paper getiteld ĎAnalytische aanbevelingen: Genderaspecten aan toegang tot schoon drinkwater en sanitatieí werd gepresenteerd aan de deelnemers. Deskundigen van de werkgroep waren aanwezig om over de paper te spreken. Deze deskundigen waren Anna Kirilenko (milieudeskundige), Zulfiya Kochorbaeva (gender deskundige en directeur van STA), Nadezhda Prigoda (gender deskundige) en Eugeny Grechko (STA programma coŲrdinator).

De sprekers richtten de aandacht van de parlementariŽrs op belangrijke problemen zoals de toegang tot water en sanitatie en maakten ook een aanbeveling over hoe deze problemen opgelost kunnen worden. Tijdens de discussie die volgde bevestigden de parlementariŽrs het belang van deze problemen. Ze waren het er mee eens dat er behoefte is om het monitoringssysteem voor sanitatie te versterken en dat er behoefte is om mechanismes te ontwikkelingen die een gelijke toegang tot veilig drinkwater en sanitatie voor zowel mannen als vrouwen garanderen.

Een goede ontwikkeling was de belangstelling van de parlementariŽrs om het gevoelig onderwerp van een gender aanpak voor water en sanitatie te promoten op het wetgeving -en uitvoeringsniveau van het overheidsbeleid. De parlementariŽrs stelden voor om in 2014 op een gemeenschappelijke basis in de vorm van een deskundigheidsgroep te gaan werken. Ze stelden ook voor om voorstellen te ontwikkelen voor het optimaliseren van de wetgeving, om de parlementaire controle over de overheid te versterken en om parlementaire vergaderingen te houden over de onderwerpen die werden benadrukt in de paper.Afgelopen juli hield STA een ronde tafel bijeenkomst in Bishkek, waar tien vertegenwoordigers van lokale Ngoís uit alle regioís uit KirgiziŽ (allemaal zijn ze regionale coŲrdinatoren van de Alliance of Women Legislative Initiatives) aanwezig waren, net als de deskundigen van de paper. De deelnemers kregen de inhoud van de paper te horen en gaven aanbevelingen over de volgende stappen die genomen kunnen worden, inclusief de implementatie van water en sanitatie kwesties in de plannen van lokale besturen. Dertig kopieŽn van de conceptversie van de White Paper werden doorgegeven aan regionale Ngoís via de deelnemers van de ronde tafel bijeenkomst.

Meer Nieuws

EWA KirgiziŽ: leiderschapstrainingen en de toegang tot drinkwater
Een verhaal over WECFís partner CAAW
29.09.2014

Het Kirgizische abrikozen festival
Festival georganiseerd binnen het kader van het EWA programma
02.08.2014