Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Uitbannen hormoonverstorende stoffen komt dichterbij

Europese Commissie veroordeeld door Europese Hof: EU moet criteria opstellen

16.12.2015 |
Het versneld uitbannen van hormoonverstorende stoffen (EDCs) in de EU is gisteren een stap dichterbij gekomen na een uitspraak van het Hof van Justitie in Luxemburg. De Europese Commissie werd veroordeeld, omdat het geen criteria heeft opgesteld voor het bepalen van de hormoonontregelende eigenschappen van zogenoemde biociden.

Hormoonverstorende stoffen komen onder meer voor in verf, plastic materialen, medische hulpmiddelen, schoonmaakmiddelen en pesticiden in de landbouw.

De zaak was aangespannen door Zweden. Dat land stelt dat de Commissie de gezondheid van miljoenen Europeanen in de waagschaal stelt, aangezien burgers dagelijks met de stoffen in aanraking komen. Uiterlijk in 2013 had ĎBrusselí de criteria voor het bepalen van de schadelijkheid moeten opstellen. Het bedrijfsleven waarschuwde daarop dat de agrarische sector hard zou worden geraakt door een verbod op de stoffen. Het eiste eerst een studie naar de economische gevolgen. Daar wordt momenteel aan gewerkt. Volgens een woordvoerder van het EU-Hof moet de Europese Commissie nu alsnog direct de criteria opstellen.

Het komt weinig voor dat een EU-lidstaat het dagelijks bestuur van de EU voor de rechter daagt. Meestal is het andersom. Nederland, Frankrijk, Denemarken en Finland hadden zich bij de zaak aangesloten, net als het Europees Parlement en de Raad van de EU.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat er in Nederland achthonderd tot duizend biociden werden gebruikt die mogelijk schadelijk zijn voor mens, dier of milieu. In Denemarken worden zwangere vrouwen door de overheid actief voorgelicht over de vermeende gevaren van producten die biociden bevatten. Vooral ongeboren kinderen en zuigelingen zouden risicoís lopen. Meer en meer onderzoek wijst op een verband tussen biociden en kanker, diabetes en overgewicht.

Meer weten over hormoonverstoorders? WECF heeft een consumentengids ontwikkeld waarin duidelijk beschreven wordt waar EDC's in voorkomen en hoe je ze kunt vermijden.

Meer informatie over schadelijke en hormoonverstorende stoffen en over het bouwen van een gezonde leefomgeving is te vinden op de WECF website Een Veilig Nest, speciaal ontwikkeld voor ouders van jonge kinderen.


Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliŽn, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

Mogelijk relatie tussen medicijnvervuiling en autisme
In onlangs gepubliceerd Amerikaans onderzoek in Neuroscience Letters wordt een verband gelegd tussen verontreiniging van oppervlaktewater door uitgescheiden medicijnen en autisme bij de mens. De hoofdauteur van dit onderzoek, Gaurav Kaushik, licht tijdens de Green Pharmacy conferentie in Utrecht, op 27 oktober, zijn onderzoeksbevindingen toe
26.10.2017

Green Pharmacy: nu maatregelen nodig om vervuiling door medicijnen aan banden te leggen
Vrijdag 27 Oktober vindt de Green Pharmacy Conference 2017 plaats, georganiseerd door de VVM en Huize Aarde, in samenwerking met o.a. WECF en HCWH.
20.10.2017

WECF verwelkomt het veto van het European Parlement voor gebrekkige en onwettige EDC criteria.
Het Europese Parlement heeft de gebrekkige criteria die waren voorgesteld door de Europese Commissie voor de definiŽring van hormoonverstorende stoffen (EDCs) afgewezen. De stemming vond plaats op 4 oktober.
09.10.2017

EU stemming over criteria hormoonverstorende stoffen: gezondheid en milieu in gevaar
WECF, Wemos, HEAL en Gezinsbond roepen EuroparlementariŽrs op om criteria te verwerpen
27.09.2017