Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


WECF verwelkomt het veto van het European Parlement voor gebrekkige en onwettige EDC criteria.

Het Europese Parlement heeft de gebrekkige criteria die waren voorgesteld door de Europese Commissie voor de definiŽring van hormoonverstorende stoffen (EDCs) afgewezen. De stemming vond plaats op 4 oktober.

09.10.2017 |
De leden van het Europese Parlement (MEPs) steunden een motie voor bezwaar die eerder door de Europese Parlementís milieucommissie aangenomen was. Deze motie werd met 389 stemmen gesteund, tegenover 235 tegenstemmen en 70 onthoudingen. 

Er was intensief gelobbyd om tegen de criteria te stemmen, onder andere door EDC-Free Europe, waar WECF lid van is. Meer dan 315,000 Europeanen hadden daarnaast een petitie getekend om MePs er van te overtuigen het voorstel af te wijzen. In een brief aan nederlandstalige MePs riep het Belgische platform Childproof de leden op om de criteria te verwerpen, mede ondertekend door WECF. 

De voorgestelde criteria werden door een meerderheid van wetenschappelijke  experts beoordeeld als compleet inadequaat. De criteria eisten een onredelijk zware bewijslast, en daarnaast werden sommige pesticiden en biociden uitgezonderd, ook al zijn deze specifiek ontwikkeld om insecten hun hormoonsysteem te ontregelen. 

De Europese Commissie moet nu komen met een nieuw voorstel voor de EDC criteria, een die wel aan haar burgers verwachtingen voldoet. 

De Belgische krant de Standaard publiceerde recentelijk een interessant opinieartikel over de Europese EDC wetgeving. 


Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliŽn, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

Mogelijk relatie tussen medicijnvervuiling en autisme
In onlangs gepubliceerd Amerikaans onderzoek in Neuroscience Letters wordt een verband gelegd tussen verontreiniging van oppervlaktewater door uitgescheiden medicijnen en autisme bij de mens. De hoofdauteur van dit onderzoek, Gaurav Kaushik, licht tijdens de Green Pharmacy conferentie in Utrecht, op 27 oktober, zijn onderzoeksbevindingen toe
26.10.2017

Green Pharmacy: nu maatregelen nodig om vervuiling door medicijnen aan banden te leggen
Vrijdag 27 Oktober vindt de Green Pharmacy Conference 2017 plaats, georganiseerd door de VVM en Huize Aarde, in samenwerking met o.a. WECF en HCWH.
20.10.2017

WECF verwelkomt het veto van het European Parlement voor gebrekkige en onwettige EDC criteria.
Het Europese Parlement heeft de gebrekkige criteria die waren voorgesteld door de Europese Commissie voor de definiŽring van hormoonverstorende stoffen (EDCs) afgewezen. De stemming vond plaats op 4 oktober.
09.10.2017

EU stemming over criteria hormoonverstorende stoffen: gezondheid en milieu in gevaar
WECF, Wemos, HEAL en Gezinsbond roepen EuroparlementariŽrs op om criteria te verwerpen
27.09.2017