Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Resultaat crowdfundingsactie 2016: De biogas toiletten werken!

17 toiletten zijn gebouwd, die als biogasinstallaties, menselijk afval tot energie verwerken – schoon, duurzaam en hernieuwbaar!

17.02.2017 |
Biogastoiletten gebouwd door ARUWE en bewoners van het Mulagi district

Vorige zomer zetten we een crowdfundingactie op voor biogastoiletten in Oeganda. En het resultaat is er nu. 17 toiletten zijn gebouwd, die als biogasinstallaties,  menselijk afval tot energie verwerken – schoon, duurzaam en hernieuwbaar!

WECF werkte al met ARUWE (Action for Rural Women’s Empowerment) aan een project in het Mulagi district, waarbij duurzame technologiën gepromoot worden voor hernieuwbare energie. Maar toiletten maakten geen deel uit van dit project. Door middel van crowdfunding probeerden we toch zoveel mogelijk toiletten te bouwen.  Een biogastoilet kost ongeveer 250 euro. En bij iedere 250 euro kon er al één toilet worden gebouwd. Uiteindelijk haalden we maar liefst genoeg geld op om 17 biogastoiletten te bouwen.

De toiletten zijn er!

Wat een opluchting is het voor de bewoners om nu een toilet aan huis te hebben, dat niet ruikt en ook nog eens gas levert om op te koken. Deze speciale biogastoiletten verwerken faeces, oftewel ontlasting,  tot bruikbaar gas en leveren daarmee de bewoners een duurzame energie. Ook kan de bewerkte faeces weer worden gebruikt als biologische mest voor de landbouw.

Na een moeizame zoektocht naar de beste bouwers, het beste materiaal kon er begonnen worden met de bouw. Inmiddels hebben de eerste 6 gezinnen hun biogastoiletten en het werkt perfect. Er is zelfs energie voor licht. Voor de ‘pour flush’ toiletten is het vooral van belang dat het slib tijdens het maken van het gas wordt bewaard en een tijdje wordt opgeslagen om alle bacteriën en mogelijke ziekteverwekkers uit te drogen.

En de opluchting en trots staat ook in de ogen van de nieuwe eigenaren die geen latrines meer moeten onderhouden of toiletten moeten verplaatsen vanwege de plaatsing van een nieuwe put.


Meer Nieuws

Resultaat crowdfundingsactie 2016: De biogas toiletten werken!
17 toiletten zijn gebouwd, die als biogasinstallaties, menselijk afval tot energie verwerken – schoon, duurzaam en hernieuwbaar!
17.02.2017

Empower Women - benefit All (EWA) Uganda: Master thesis toont aan dat Conservation Agriculture oogst van boeren verhoogt
De Master thesis van Afke Jager van de Universiteit van Wageningen toont aan dat het gebruik van DL, Conservation Agriculture, de oogst met gemiddeld 30% verhoogt
07.01.2016

Hoe een biogasinstallatie het leven van Jane verbeterde
WECF’s partner ARUWE helpt de gemarginaliseerde bevolking op het platteland vanOeganda
07.01.2016

Ecosan toiletten op de Kayenje School in Oeganda
Help de Kayenje School aan hygiënische en duurzame sanitaire voorzieningen!
16.12.2014

EWA Oeganda: Lessen over landbouw als een bedrijf
“Ik wist niet dat geld lenen de winst beïnvloedt”
14.10.2014