Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Sascha, gefeliciteerd!

WECF International Directeur nieuw op nummer 33 in Duurzame Top 100 Dagblad Trouw

10.10.2018 |
10 oktober was het de Dag van de Duurzaamheid. Wij zijn trots dat onze internationale directeur Sascha Gabizon dit jaar nieuw is binnengekomen in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. En maar liefst op plek 33 in deze lijst van duurzame leiders. 

"Wie met Sascha Gabizon spreekt, merkt dat zij kan meepraten over alle milieuproblemen. Er is één verschil met andere experts. Gabizon bekijkt de zaak vanuit het perspectief van vrouwen. Altijd."

  • Naam: Sascha Gabizon
  • Functie: directeur klimaatnetwerk vrouw WECF
  • Categorie: actie/media
  • Geboortejaar: 1964

Wie met Sascha Gabizon spreekt, merkt dat zij kan meepraten over alle milieuproblemen. Er is één verschil met andere experts. Gabizon bekijkt de zaak vanuit het perspectief van vrouwen. Altijd. “De positie van vrouwen bij het aanpakken van milieuproblematiek moet sterker worden”, zegt ze. “De milieusector is toch nog vooral een mannenterrein.” Als directeur van Women Engage for a Common Future (WECF) stelt Gabizon daarom vrouwen centraal.

Ze werkt samen met 150 vrouwenorganisaties in 50 landen, en VN-netwerk Woman’s Major Group. Gabizon reist de hele wereld over om vrouwenorganisaties te ondersteunen. WECF boekt resultaten. “Iedere keer dat betrokken, enthousiaste vrouwen de leiding nemen, bij een energiecoöperatie of waterbedrijf, is dat een overwinning, het doorbreekt achterhaalde genderpatronen.”

Ook ouderwets, maar wel een feit: vrouwen hebben, door rolverdeling in Afrika en Oost-Europa, in en om huis meer te maken met verontreiniging, van (hout)kachels, kooktoestellen en water. Extra reden om ze te ‘empoweren’, zegt Gabizon. Dat ze nu – en voor het eerst – in de Duurzame 100 staat noemt ze ‘belangrijk en eervol’.

WECF is niet heel bekend als organisatie, zegt Gabizon. “Dat is het doel ook niet.” Ze zet liever de lokale vrouwenorganisaties in het zonnetje, zodat ze meer zeggenschap krijgen over milieubeleid en klimaatfinanciering. Gabizon rekent ‘verbinden’ tot haar beste kwaliteiten. Ze brengt mensen in contact, maar zorgt ook dat geld duurzame projecten terecht komt waar het nodig is. Of dat nu in Afrika, Oost-Europa of in Nederland is. “Ja, ook in Nederland zijn we actief. Er moet hier nog zoveel gebeuren, om problemen met vervuiling aan te pakken, onder andere door pesticiden en hormoonverstorende stoffen.”

Lees het volledig artikel hier 

    

Het 'Maak Europa Duurzaam voor Iedereen' project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Europese Commissie.


Meer Nieuws

Dinsdag 22 januari bood een delegatie namens 31 organisaties Petitie Brede Welvaart 2019-2030 aan aan Tweede Kamercommissie Economische Zaken & Klimaat.
"Wij vragen in het bijzonder aandacht voor de rol van vrouwen. Hun potentieel om de strijd tegen klimaatverandering, milieuvervuiling en aantasting van de biodiversiteit tegen te gaan wordt nog onvoldoende benut"
24.01.2019

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018

Sascha, gefeliciteerd!
WECF International Directeur nieuw op nummer 33 in Duurzame Top 100 Dagblad Trouw
10.10.2018

Nederland in de volgende versnelling - Adopteer een SDG LIVE!
WECF en Building Change organiseerden conferentie in Den Haag om mede aandacht te vragen voor meer inzet beschermen vrouwenrechten wereldwijd én in Nederland
02.10.2018

WECF presenteert Petititie Nationaal Plan Hormoonverstorende Stoffen in Tweede Kamer
Afgelopen dinsdag 25 september was Sanne Van de Voort (links op de foto) namens WECF in de Tweede Kamer om samen met Wemos, Tegengif en de Plastic Soup Foundation haar Nationaal Actieplan Hormoonverstorende Stoffen aan te bieden aan Tweede Kamerleden.
30.09.2018