Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


"De kracht van de co÷peratie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie

WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale co÷peraties in andere landen, zoals GeorgiŰ.

20.05.2019 |
Wereldwijd wordt de groeiende nood gevoeld om de gevolgen van klimaatverandering te minimaliseren. Er moeten drastische stappen gezet worden om de CO2-uitstoot te reduceren. Het gebruik van fossiele brandstoffen moet vervangen worden door duurzame, hernieuwbare alternatieven.

WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie "De kracht van de co÷peratie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie " daarom het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie. 

Op woensdagavond 15 mei organiseerde WECF hierover een bijeenkomst in Anne, Utrechts buurthuis voor duurzame initiatieven. Het publiek werd verwelkomd door onze directeur Kirsten Meijer, waarna Marieke Donders de resultaten van haar onderzoek presenteerde en inging op hoe ze dit onderzoek had aangepakt. 

Daarna volgde een interessante paneldiscussie met Rachel Heijne (gemeenteraadslid GroenLinks), Josje Fens (initiatiefnemer Rijne Energie) en Paul van Seters (voorzitter Energie-U en hoogleraar globalisering en duurzame ontwikkeling aan de Universiteit van Tilburg). De panelleden gaven hun verschillende visies op de vragen die gesteld werden en ook het publiek deed goed mee in de discussie. Onderwerpen die o.a. aan bod kwamen, waren welke rol de gemeente speelt in de ondersteuning van energieco÷peraties en de energietransitie, en waarom het belangrijk is dat energieco÷peraties streven naar gelijke man-vrouwverhoudingen binnen hun besturen.  

Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale co÷peraties in andere landen, zoals GeorgiŰ. Hier zijn momenteel enkele energieco÷peraties actief, maar nog niet zo succesvol als in Nederland. Door het publiceren van dit onderzoek en het delen van deze kennis leveren we een bijdrage aan de realisatie van verschillende ontwikkelingsdoelen.

De publicatie is hier te vinden: http://www.wecf.eu/nederů/publicaties/Kracht-Cooperaties.php 

 

    

Deze activiteit is onderdeel van het 'Make Europe Sustainable for All┤ project, mede mogelijk gemaakt door een financiŰle bijdrage van de Europese Commissie.


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
ôHoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatieö.
19.06.2019

"De kracht van de co÷peratie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale co÷peraties in andere landen, zoals GeorgiŰ.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

Dinsdag 22 januari bood een delegatie namens 31 organisaties Petitie Brede Welvaart 2019-2030 aan aan Tweede Kamercommissie Economische Zaken & Klimaat.
"Wij vragen in het bijzonder aandacht voor de rol van vrouwen. Hun potentieel om de strijd tegen klimaatverandering, milieuvervuiling en aantasting van de biodiversiteit tegen te gaan wordt nog onvoldoende benut"
24.01.2019

Klimaattop Katowice: hoog tijd om wakker te worden
Terwijl wij in het Noorden van de wereld klagen over te warme zomers, is klimaatverandering in andere delen van de wereld al een zaak van leven en dood.
28.12.2018