Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

German Cities - coughing up carcenogenic dust

Dangerous diesel particle dust has been the major issue in Germany during the last week.

05.04.2005 |Sascha Gabizon




What does "50 micrograms of soot particles per cubic meter of air" mean? An estimated 60.000 death are caused each year by particle dust. Should this not lead to strict driving bans, huge fines and hefty lawsuits? Munich recently became the second German city to exceed new EU air pollution guidelines.

German automakers waited far too long to outfit their new models with filters that can significantly reduce the amount of carcinogenic dust released by diesel motors. Now, up to 30,000 Germans are delaying the purchase of a diesel car until they are outfitted with filters. "That which politicians have been unable to achieve," the paper writes in its editorial pages, "is now being forced by consumers."

The German government has been unable to come up with a comprehensive plan to meet the new EU air quality requirements and has even shown sympathy with an automobile industry that was, until recently, reluctant to add filters -- and thus extra costs -- to its new car models. "Now, though, German car manufacturers are struggling to catch up with their French competitors," who have already started outfitting diesel cars with filters. "The introduction of driving restrictions cannot be ruled out."
Read more on the article by Der Spiegel, a German weekly newspaper..


Environmental compatibility and low fuel consumption are more important for car buyers in Germany than a low purchase price or engine horsepower. The vast majority of German drivers want clean Diesel-driven cars and are willing to change brands if necessary, according to a recent survey carried out by the Forsa Institute commissioned by the Federal Environment Ministry. Find out what the German Environment Ministery has to say on the topic.

Download further information about particle dust in Europe.

WHO Press Release on the costs of particle dust in Europe.

WHO Fact sheet  on particle dust and how it harms health.


WHO Pressemitteilung über Feinstaub und die Kosten für die EU.

WHO Faktenblatt über die gesundheitlichen Auswirkungen von Feinstaub.



Luchtkwaliteit / Zuinige dieselmotor nu de grote boosdoener door Guido Goudsmit


Diesel is verdacht sinds de luchtkwaliteit in de grote Duitse steden twijfelachtig is gebleken. Mede door dieselmotoren zweven te veel roetdeeltjes in de Duitse lucht.

De Duitse dieselmotor pruttelt, nu er een discussie woedt over de milieugevolgen van de uitstoot. Dat maakt de topman van Bosch, de grootste leverancier van dieseltechnologie ter wereld, nerveus. ,,Duitsland kan zich de luxe van zo'n simplistisch debat niet veroorloven.'' De economische belangen die op het spel staan, zijn enorm. De auto-industrie is de belangrijkste werkgever van Duitsland. Duitse autofabrikanten als BMW, DaimlerChrysler en Volkswagen staan daarom onder druk dieselauto's zo snel mogelijk standaard uit te rusten met roetfilters, zoals de Franse concurrentie al vier jaar doet. Het grootste obstakel is de beperkte productiecapaciteit: het is duur roetfilters op zo korte termijn in serie in te bouwen.

Ook in Nederland is luchtkwaliteit sinds kort een hot item, nu de Nederlandse overheid er niet in slaagt aan Europese milieunormen voor de hoeveelheid fijnstof in de lucht te voldoen. Maar Eric-Jan van den Berg van het Kenniscentrum van de Rai wijst erop dat de dieselproblematiek hier minder geldt. In Duitsland zijn twee van de vijf nieuwe auto's diesels. ,,Daar is het probleem nijpender dan in Nederland, waar een kwart van de nieuwe auto's een dieselmotor heeft.'' Volgens de Rai is in Nederlandse verkoopcijfers voorlopig niet te zien of de populariteit van de dieselauto terugloopt. ,,Dat kan op zijn vroegst volgend jaar.''

Hoewel de dieselauto het meeste fijnstof per reizigerskilometer uitstoot (dertig keer zoveel als een benzineauto), gold hij jaren als milieuvriendelijk. De dieselmotor is efficiënter dan een benzinemotor, en dankzij zijn zuinigheid ook geliefd. In 1990 had diesel in Nederland een marktaandeel van 11 procent, in 2004 van 24,3 procent. ,,De uitstoot van CO2 is bij dieselauto's juist veel kleiner. Naar mijn gevoel wordt de dieselmotor nu te makkelijk afgedankt'', zegt Jan-Willem van der Wiel van het Automotive Technology Center (ATC) in Eindhoven.

Van der Wiel doelt op de voorstellen uit de Tweede Kamer om de accijns op dieselbrandstof te verhogen met 8 cent. Op die manier zou de aanschaf van dieselauto's worden ontmoedigd en zouden dieselgebruikers eerlijk opdraaien voor de maatschappelijke kosten -zoals gezondheidsschade- die zij veroorzaken. Een liter diesel is nu 40 cent goedkoper dan een liter benzine.

In de studie 'Dirty diesel duurder' becijferde onderzoeksbureau CE vorig jaar dat een verhoging van de accijns met tien cent het broeikaseffect, de files en de luchtvervuiling zou terugdringen. Als de accijns wordt verhoogd -een kamermeerderheid daarvoor ontbreekt, maar staatssecretaris Van Geel is voor- zouden de inkomsten ten goede moeten komen aan de dieselmotor, vindt Van der Wiel. ,,Je zou dat geld moeten gebruiken om oude, rijdende auto's alsnog met een roetfilter uit te rusten.''

Het probleem van de dieselmotor is tijdelijk, zo luidt de consensus onder technici. Hoewel ingenieurs verschillende wegen bewandelen om de dieselmotor aan de Europese emissiewetgeving aan te passen -de Duitsers kijken vooral naar het verbrandingsproces, de Fransen letten meer op de uitlaatgas-nabehandeling- zien Europese autofabrikanten een mooie toekomst voor diesel weggelegd. Zelfs kleine modellen zijn met dieselmotor te koop.

"Als roetfilters eenmaal zijn gestandaardiseerd, tussen 2010 en 2015, zal er in fijnstof-emissie nauwelijks nog verschil zijn tussen benzinemotoren en dieselmotoren", voorspelt Van der Wiel. Hij wijst erop dat er ook schot zit in de ontwikkeling van dieselbrandstof. ,,De diesel wordt voortdurend verbeterd. Zwavelarme, schonere diesel begint te komen."