Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

WECF takes initiative for letter to MEPs and Ministers of Environment

Dutch NGO statement on second reading of REACH at European Parliament (Text in Dutch)

16.05.2006 |WECF Press Release




Tweede lezing REACH- Prioriteiten van maatschappelijke organisaties

Wordt REACH een voorbeeld van een gemiste kans om stoffen in de EU veilig te maken? Of wordt het een eerste stap in richting van bescherming van mens en milieu voor schadelijke stoffen? Voor deze politieke keuze staan Europese beleidsmakers in de komende maanden. Maatschappelijke organisaties vinden dat  weinig is overgebleven van het voorstel . Daarom vragen zij met klem de volgende vier punten in het REACH-voorstel te waarborgen zodat op zijn minst de bescherming van mens en milieu gegarandeerd kan worden.


1. HOUD HET VEILIG: vervang gevaarlijke stoffen door veiligere alternatieven
Het REACH- voorstel moet het vervangen van schadelijke stoffen verplichten. Het zoeken naar veiligere alternatieven voor stoffen die kankerverwekkend, hormoonverstorend, bio-accumulerend, giftig zijn, DNA kunnen veranderen en giftig voor de voortplanting zijn, moet systematisch worden gestimuleerd. Een voortgezet gebruik  van de meest zorgwekkende chemische stoffen zou:
  • Alleen toegestaan mogen zijn als veiligere alternatieven niet beschikbaar zijn en het gebruik noodzakelijk is voor de samenleving (zoals voorgesteld door het Europees Parlement).
  • Ten hoogste vijf jaar mogen duren om vernieuwing en ontwikkeling van veiligere alternatieven te bevorderen (zoals voorgesteld door het Europees Parlement)
  • Zowel rekening moeten houden met een analyse van alternatieve stoffen als een vastomlijnd plan bevatten voor substitutie, dat door de aanvrager voorgelegd moet worden, maar ook door derden kan worden ingediend. (zoals voorgesteld door het Europees Parlement)

2. INFORMATIE schept vertrouwen: voldoende informatie is nodig om veiligere alternatieven te identificeren
Transparante informatie over de veiligheid van het gebruik van en de blootstelling aan chemische stoffen via de registratieprocedure is onontbeerlijk. Bedrijven en overheden zijn dan in staat weloverwogen beslissingen te nemen over veilig management van chemische stoffen en kunnen zo ook veiligere alternatieven vaststellen. Met REACH zouden bedrijven:
  • Moeten zorgen voor informatie over langetermijneffecten, inclusief schadelijkheid voor de voortplanting bij hogere tonnages (> 10 ton per jaar) (zoals voorgesteld door de Raad)
  • Moeten zorgen voor een goede kwaliteit van gebruiks- en blootstellingsscenario’ s (zoals voorgesteld door de Raad)
  • Criteria voor risicobeheersing moeten opstellen voor hoeveelheden van 1 ton per jaar en meer, zoals vereist in het Chemical Safety Report (zoals voorgesteld door het Europees Parlement), anders zullen de veiligheidsgegevens niet tot daadwerkelijke verbeteringen leiden.

3. EEN WETTELIJKE  ZORGPLICHT: de chemische industrie heeft de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun producten (Duty for Care)
Producenten, importeurs en gebruikers/afnemers van chemische stoffen moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van hun producten (zoals voorgesteld door het Europees Parlement). Zij moeten garanderen dat deze producten geen nadelige effecten hebben op de gezondheid van mens en milieu. Voor alle chemische stoffen, ongeacht het productievolume, moeten wettelijke bepalingen gelden. Bestaande toezeggingen van de industrie worden hier simpelweg mee vastgelegd.

4. TRANSPARANTIE VOOR CONSUMENTENARTIKELEN: burgers hebben het recht om te weten
Voldoende informatie over stoffen moet publiek toegankelijk zijn, zodat gebruikers van chemische stoffen en consumenten weloverwogen keuzes kunnen maken. Deze informatie moet ook in de gehele productieketen worden aangegeven zodat handelaren en consumenten meer te weten kunnen komen over chemische stoffen in producten.
  • Burgers hebben het recht om vragen te stellen over chemische stoffen die aanwezig zijn in de Europese en geïmporteerde producten die zij aanschaffen. Als artikelen zeer zorgwekkende stoffen bevatten, moet dat op het etiket worden aangegeven (zoals voorgesteld door het Europees Parlement).
  • De lijst met niet-vertrouwelijke informatie van REACH moet worden uitgebreid met alle informatie die van toepassing is op het milieu en de menselijke gezondheid, conform het Århus verdrag.
  • De industrie zal altijd verplicht moeten zijn om met een heldere toelichting te komen als zij bepaalde informatie geheim wil houden.

Achtergrond:
Vijf jaar geleden noemden maatschappelijke organisaties REACH een once-in-a-lifetime opportunity om het Europese chemische stoffenbeleid te hervormen. Nu is er door verregaande tegemoetkoming aan de eisen van de industrie weinig van die kans overgebleven:
  • Basisinformatie over gezondheid en veiligheid hoeft voor de meeste chemische stoffen die in kleine hoeveelheden worden geproduceerd niet te worden verstrekt (dat is tweederde van de stoffen die onder het REACH-voorstel vallen, oftewel 17.500 stoffen).
  • Hetzelfde geldt voor stoffen die in grotere hoeveelheden worden geproduceerd: zij mogen geregistreerd worden zonder een onderzoek naar de toxicologische effecten, zoals voortplantingsgiftigheid.
  • Het gevolg is dat producenten van chemische stoffen weinig verantwoordelijkheid zullen dragen voor de veiligheid van hun producten.
  • Veel belangrijke beslissingen zijn overgedragen aan technische werkgroepen of onderdeel van de comitology procedure gemaakt, uit het zicht van het Europees Parlement
  • De bureaucratie voor het nieuw Agentschap voor chemische stoffen is toegenomen zonder dat onderzocht is of het Agentschap wel in staat is om zijn taken naar behoren te vervullen.

Echter, in een tijd dat de gezondheidsrisico’s van chemische stoffen in toenemende mate blootgelegd zijn, heeft een wet die een veertigtal wetten moet vervangen, te weinig voortgang geboekt. Daarom vragen wij met klem aan de beleidsmakers de tekst van de belangrijkste onderdelen aan te scherpen en ervoor te zorgen dat REACH mens en milieu daadwerkelijk zal beschermen.

Onze vier eisen van in het kort:

1. HOUD HET VEILIG: vervang gevaarlijke stoffen door veiligere alternatieven

2. INFORMATIE schept vertrouwen: voldoende informatie is nodig om veiligere alternatieven te identificeren

3. EEN WETTELIJKE  ZORGPLICHT: de chemische industrie heeft de verantwoordelijkheid voor veiligheid van hun producten (Duty for Care )

4. TRANSPARANTIE VOOR CONSUMENTENARTIKELEN: burgers hebben het recht om te weten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Bart van Opzeeland, Greenpeace, tel 06-53 478 693, bvopzeeland@greenpeace.nl

Jeroen Dagevos, Stichting De Noordzee 030- 234 0016, j.dagevos@noordzee.nl

Maureen Butter, Platform Gezondheid en Milieu, tel 06 -22 40 3931  platform@gezondheidenmilieu.nl

Wouter van Eck, Milieudefensie, tel 020-550 7370, wouter.van.eck@milieudefensie.nl

Mireille Kinket, Stichting Natuur en Milieu, tel 030- 234 8297, m.kinket@natuurenmilieu.nl

Daniela Rosche, Women in Europe for a Common Future, tel 06-22 95 00 27, daniela.rosche@wecf.org