Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

European parliament weakens air quality

350.000 Europeans die each year from air pollution such as fine particles from car exhausts (text in Dutch)

17.10.2006 |Sascha Gabizon




Source: EFA ( European Federation of Allergy and Airways Disease Patients’Associations) in the newsletter of 10 october 2006 by Stichting Natuur en Milieu

LUCHT - Luchtnormen opgerekt, uitgehold en uitgesteld door Europarlement Het Europese Parlement stemde op 26 september 2006 over de nieuwe richtlijn luchtkwaliteit. Het parlement gaf daarbij goedkeuring aan zes jaar uitstel voor het halen van de norm; aan een afzwakking van de bestaande norm én aan afzwakking van de door de Europese Commissie voorgestelde wetgeving. Ook mag van het parlement de daglimiet voor fijn stof veel vaker worden overschreden. Stichting Natuur en Milieu vindt het dramatisch dat Europeanen voor gezonde lucht niet kunnen rekenen op het Europese Parlement.

De normen voor de luchtkwaliteit zijn opgerekt, uitgehold en uitgesteld. In de Europese unie sterven ieder jaar 350.000 mensen eerder en worden tallozen ziek als gevolg van luchtverontreiniging. Dat komt met name door het gevaarlijke fijn stof, dat diep in de luchtwegen doordringt. Deze stofdeeltjes zijn kleiner dan éénhonderdste millimeter (PM10) of nóg kleiner en gevaarlijker: PM2,5. Het parlement stemde wel voor een aanscherping van de norm voor het allerfijnste stof (PM2,5) naar 20 microgram per kubieke meter. Een schijnaanscherping, want ook met de huidige norm voor PM10 wordt dit niveau gehaald.

Ook het verlagen van het jaargemiddelde voor PM10 levert in de praktijk geen gezondheidswinst op:  het nieuwe jaargemiddelde wordt al met de huidige dagnorm bereikt. Daarnaast heeft het parlement uitzonderingsbepalingen aangenomen voor het halen van de normen voor de industrie en voor grote gebieden 'waar niemand woont'. Tevens mogen landen de 'natuurlijke fractie' - het fijn stof van natuurlijke oorsprong - van de normen aftrekken.

Die normen bieden daardoor veel minder gezondheidsbescherming dan bedoeld: de 'van nature aanwezige deeltjes' worden immers aangevuld met de veel schadelijkere deeltjes van menselijke oorsprong. Dat Nederlandse kranten de stemming aanhaalden als een overwinning voor milieu en volksgezondheid is volstrekt onterecht. De constatering van de woordvoerder van de Europese Commissaris van Milieu Dimas, dat 'de levens van de EU-burgers in de waagschaal wordt gesteld' is geen understatement.