Komt er ooit een verbod op hormoonverstorende stoffen?
Of er in de toekomst een verbod komt op EDC’s blijft vooralsnog een vraag. In juni 2017 zal de Europese Commissie nieuwe regelgeving rondom chemische middelen presenteren, waarin duidelijk moet worden of er strengere maatregelen komen rondom hormoonverstorende stoffen in producten.
10.04.2017 |
Behalve dat producten zoals plastic en veel schoonmaakmiddelen schadelijk zijn voor milieu en dieren, toont wetenschappelijk onderzoek aan dat hormoonverstorende stoffen (Endocrine Disrupting Chemicals, of afgekort EDC’s) in dergelijke producten het hormonale systeem kunnen verstoren. Dit kan leiden tot een schadelijk effect op het zenuwstelsel en immuunsysteem. Waarom is het gebruik van EDC’s in alledaagse producten dan toegestaan?
Wat zijn hormoonverstorende stoffen?
EDC’s zijn synthetische, lichaamsvreemde stoffen die werken als hormonen of de werking ervan blokkeren. Dergelijke stoffen zijn in veel producten te vinden, zoals in de coating van blikjes, plastic in magnetronmaaltijden, schoonmaakmiddelen, cosmetica en speelgoed. Blootstelling aan EDC’s kan onder andere leiden tot afnemende kwaliteit van sperma bij mannen, onvruchtbaarheid bij vrouwen, een toename van het aantal diabetespatiënten, borst- en prostaatkanker, en obesitas [1].
In een uitzending van Reporter Radio eind 2016 spraken verschillende personen over de gezondheidsrisico’s van EDC’s en hoe moeilijk het is om een verbod op schadelijke stoffen te krijgen. Zo sprak onder andere uroloog Gert Dohle van het Erasmus Ziekenhuis over de toename van lichamelijke afwijkingen. In zijn praktijk ziet hij een verdubbeling van mannen met zaadbalkanker, afwijkingen aan de urinebuis en vruchtbaarheidsproblemen. Verder spreekt reproductie-toxicoloog Aldert Piersma van het RIVM over de risicovolle stof Bisfenol A (BPA), een weekmaker die onder andere in voedselverpakkingen zit [2].
Machtige industriële lobby
Wanneer mens, milieu en natuur gevaar lopen, mogen gevaarlijke stoffen verboden worden; zelfs wanneer onderzoek en evaluatie naar de risico’s nog loopt. Het is echter moeilijk om een verbod te krijgen op deze schadelijke stoffen. De Europese Commissie wilde in 2013 al richtlijnen opstellen die hormoonverstorende stoffen, waaronder EDC’s, verbieden, maar door een lobby van de chemische industrie en pesticidenproducenten werd de regelgeving rondom hormoonverstorende stoffen beïnvloed. De chemische industrie is tegen een verbod op deze stoffen en oefent samen met een groep landen binnen de Wereldhandelsorganisatie druk uit op regelgeving bij de Europese Commissie. Daarnaast hebben veel wetenschappers zich ook in deze discussie gemengd. Zij pleiten voor toelating van bepaalde hormoonverstorende stoffen, onder de voorwaarde dat deze op een veilige manier verwerkt moeten kunnen worden [3].
Of er in de toekomst een verbod komt op EDC’s blijft vooralsnog een vraag. In juni 2017 zal de Europese Commissie nieuwe regelgeving rondom chemische middelen presenteren, waarin duidelijk moet worden of er strengere maatregelen komen rondom hormoonverstorende stoffen in producten.
Meer informatie over hormoonverstoorders en hoe u deze kunt vermijden kunt u hier vinden.
[1] http://www.wecf.eu/nederland/nieuws/2013/hormoonverstorende-stoffen.php
[2] http://www.nporadio1.nl/reporter-radio/onderwerpen/383129-hormonen-verstoord
Meer Nieuws
WECF verwelkomt het veto van het European Parlement voor gebrekkige en onwettige EDC criteria.
Het Europese Parlement heeft de gebrekkige criteria die waren voorgesteld door de Europese Commissie voor de definiëring van hormoonverstorende stoffen (EDCs) afgewezen. De stemming vond plaats op 4 oktober.
09.10.2017
EU stemming over criteria hormoonverstorende stoffen: gezondheid en milieu in gevaar
WECF, Wemos, HEAL en Gezinsbond roepen Europarlementariërs op om criteria te verwerpen
27.09.2017
Europese Commissie lijkt veroordeling Europees Hof in de wind te slaan: Volksgezondheid lijkt geen prioriteit!
In december 2015 oordeelde het Europees Hof van Justitie dat de Europese Commissie de wetgeving heeft overtreden. De Commissie heeft echter nagelaten wetenschappelijke criteria voor hormoonverstorende eigenschappen van biociden vast te leggen, of tenminste de deadline hiervoor niet gerespecteerd.
22.01.2016
Uitbannen hormoonverstorende stoffen komt dichterbij
Europese Commissie veroordeeld door Europese Hof: EU moet criteria opstellen
16.12.2015
Laatste kans om NEE te zeggen tegen hormoonverstorende stoffen!
WECF, Wemos en PAN Europe slaan de handen ineen om publiek te attenderen op publieke consultatie tegen hormoonverstorende stoffen
13.01.2015 | WECF, Wemos en PAN Europe