Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Wereld Toilet Dag 2013

Poep en pies terug in de kringloop: een zegen voor onze gezondheid en onze economie

18.11.2013 | WECF




Op 19 november 2013 is het Wereld Toilet Dag;  2,5 miljard mensen op deze wereld hebben geen toilet en 1,8 miljoen mensen sterven jaarlijks aan ziektes die door uitwerpselen worden verspreid.  Sanitatie krijg in veel gebieden weinig of geen aandacht, terwijl menselijke plas en poep in veel landen als motor voor economische groei zou kunnen worden gebruikt.

Het internationaal Vrouwen- en Milieu Netwerk WECF vindt het onacceptabel dat miljarden mensen geen veilige en vooral duurzame sanitaire voorzieningen hebben. Door onkunde en onwetendheid blijft ook ontlasting en urine voor miljoenen mensen een dood- en ziekte brengende substantie.

Margriet Samwel, WECF expert voor veilig water en voedsel: “Wereldwijd zouden nationale en regionale politici veilige en duurzame sanitaire voorzieningen voor allen als eerste prioriteit in hun programma´s moeten hebben. In veilige en duurzame sanitatie investeren is  aantrekkelijk voor zowel volksgezondheid als economie. Voor elke euro die wordt geïnvesteerd, komen er 4 to 8 euro terug.”

Er zit zoveel meer in plas en poep
In Amsterdam wordt op dit moment gewerkt aan een installatie om fosfaat, dat in de ontlasting zit, uit het rioolwater te winnen. De stad gaat geld verdienen met de urine en ontlasting van zijn inwoners, omdat het opgevangen fosfaat,  als grondstof wordt aan kunstmestfabrikanten. Wat Amsterdam nu doet,  doet WECF al sinds jaren maar dan zonder veel omwegen en kosten. WECF gebruikt niet alleen fosfaat, maar in haar sanitatieprojecten in  landelijke gebieden van Oost Europa, Kaukasus en Centraal Azie worden alle opgevangen meststoffen op een veilige manier in de land- en tuinbouw gebruikt.

De meeste meststoffen zitten in urine en de urine van een gezond persoon bevat geen ziektekiemen. Behalve fosfaat bevat urine veel stikstof, kalium en micro elementen, allemaal belangrijk voor een goed groei van planten. Het goede van de meststoffen in urine is, dat ze voor de meeste planten al in de juiste verhouding zijn. “De urine van 30 mensen, verzameld gedurende een jaar,  is genoeg om één hectare landbouwgrond te bemesten of iets anders gezegd: de 24-uurs urine van één persoon is voldoende om een vierkante meter grond te bemesten! “ aldus Margriet Samwel van WECF.
Ontlasting bevat minder meststof, maar met name organische vaste stoffen en riskante bacterien en virussen.  Voordat urine en ontlasting op een veilige manier in de landbouw ingezet kunnen worden, moeten er wel bepaalde hygienische regels, die door de Wereldgezondheidsorganisatie beschreven zijn, in acht genomen worden.


Groente gegroeid op mest van urine
Ecosan toiletten

WECF implementeert gedecentraliseerde, veilige, duurzame en betaalbare sanitatiesystemen in plattelandsgebieden wereldwijd. Een voorbeeld hiervan is  de Ecosan, een urine scheidende toilet. Door het gebruik van droge urine scheidende toiletten worden urine en poep gescheiden en daarna op eenvoudige en goedkope wijze gehygieniseerd en kan vervolgens als meststof en kompost gebruikt worden.

WECF en partners hebben al voor meer dan 1000 huishoudens en 50 scholen ecosan toiletten gebouwd. De urine scheidende (ecosan) toiletten zijn vooral in gebieden met zeer koude winters zonder centrale waterleiding of riolering een betaalbare en direct inzetbare methode om gezinnen en scholen van hygienische toiletten te voorzien. Bij goed onderhoud kunnen deze toiletten in huis en in de badkamer geinstalleerd worden. Zelfs in Nederland zijn deze toiletten  bijvoorbeeld bij festivals, markten of volkstuinen in opkomst.

Dankzij WECF behoren schooltoiletten zoals deze in het Oekrainse Vertijka tot de verleden tijd.....



Meer Nieuws

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018

‘Hoopvol of hopeloos landschap, het 100-dagen debat’
Er heerst grote zorg onder inwoners van Westerveld over de staat van hun landschap en hun gezondheid. Stichting Bollenboos organiseerde, met steun van WECF, een debat
14.11.2018

WECF organiseert in huis Consultatiesessie Waterkwaliteit
Woensdag 27 juli jongstleden vond de consultatiesessie waterkwaliteit plaats op het kantoor van WECF aan de Korte Elisabethstraat in Utrecht. Er waren verschillende deelnemers met verschillende achtergronden, maar allen met één doel: zorgen uiten en de overheid adviseren over het verbeteren van de waterkwaliteit in Nederland.
30.07.2018

Nederland in actie voor schoon water! Wat vind jij?
WECF organiseert woensdag 27 juni Consultatiesessie Waterkwaliteit
01.06.2018